Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elnöke szerint helyes a takarékoskodás, de ha nincs támogatottsága, nem lehet folytatni. Jöhet a növekedésösztönzés.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió által az elmúlt években szorgalmazott megszorításoknak már nincs elegendő politikai és társadalmi támogatottsága, ezért a jövőben inkább a növekedés ösztönzésére kell koncentrálni - mondta hétfőn José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

"Noha úgy gondolom, hogy ez a fajta politika alapvetően helyes, szerintem elérte a határait. Nem elég jól kidolgozni egy stratégiát, kell hozzá minimális politikai és társadalmi támogatottság is" - magyarázta Barroso.

Az EB-elnök kijelentése már a sokadik olyan megnyilatkozás, amely azt jelzi, hogy a kormányzati kiadások csökkentésére, ezáltal az eladósodás mérséklésére fókuszáló európai politika ebben a formában tovább nem folytatható - írta a politikust idéző WSJ.com.

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása felidézi, hogy a múlt héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) javasolta, hogy az EU fordítson hátat a takarékosságra épülő politikának, és hasonló figyelmeztetés érkezett több, az unión kívüli ország kormányától is.

A több tagállam súlyos eladósodottságával küszködő eurózóna gazdasági teljesítménye az utóbbi öt negyedévben visszaesett, miközben a munkanélküliség 12 százalékos csúcsra emelkedett. Az idei első negyedévről május 15-én jelennek meg az első adatok, a szakemberek többsége szerint ismét GDP-csökkenést fognak mutatni.