Hatalmas zuhanás a német nagybanknál

Vágólapra másolva!
Soha nem látott mélységekbe ütötték a német Commerzbank árfolyamát, mely a pénteki 2 százalék feletti esést követően ma újabb 4,7 százalékos zuhanást mutat. A befektetők nem értékelik a sorozatos tőkeemeléseket, de legutóbb talán az első negyedév veszteségére figyelmeztető menedzsment kommentár tehette be a kaput. Gyászos képet festenek a papírok, melyek a 2007-es csúcshoz képest 96 százalékot veszítettek értékükből.
Vágólapra másolva!

Nagyon gyengén muzsikálnak a Commerzbank részvényei, melyek ma új történelmi mélységekbe is ellátogattak. Miközben a többi nagy európai bank relatíve jól állja a sarat, a legnagyobb német középvállalati hitelező részvényei a 2007-es csúcsokhoz képest már 96 százalékos értékvesztést szenvedtek el.

A Commerzbank árfolyama (EUR)

A nagy lemorzsolódás persze nem a véletlen műve, pénteken például a bank közgyűlésén egy tájékoztató anyagban arra figyelmeztették a tulajdonosokat, hogy az első negyedévben nem sikerült profitot elérnie a pénzintézetnek. Ennek oka a nagyszámú létszámleépítésekben keresendő, hiszen a bank 2016-ig 4-6000 emberét szeretné elbocsátani. A végkielégítések miatt már az első negyedévben is jelentkeznek egyszeri költségtételek, mely egy márciusi jelzésük szerint 500 millió euróra rúghat.

A mostani jelzés még úgy is meglepte a befektetőket, hogy azok tisztában voltak a bank ingatlanpiaci és hajózási piaci kitettségének leépítésével. A gond az, hogy még ezek ellenére is úgy gondolták, hogy a bank képes lesz mérsékelt profittal megörvendeztetni a befektetőket.

Márpedig sajnos erre nem kerül majd sor, miközben a közgyűlésen egy újabb tőkeemelést kellett megszavazniuk a tulajdonosoknak. Bár a vezetőség szerint ezzel éves szinten 200 millió eurónyi kamatkiadást tudnak majd megspórolni, a részvényesek nem tudnak örülni, hiszen négy év alatt már az ötödik tőkeemeléssel higítják részesedésüket.

A Commerzbank részvényeinek árfolyama (EUR)