A nagyon jónál is jobbak vagyunk

Vágólapra másolva!
A magyar költségvetés hiánya tavaly 1,9 százalék volt. Ez még annál a meglepően jó adatnál is kedvezőbb, amelyet a KSH korábban számolt.
Vágólapra másolva!

A korábban számolt, feltűnően jó tavalyi GDP-arányos költségvetési hiánynál is jobban teljesített Magyarország - derült ki az Eurostat friss adataiból. A tavalyi költségvetési hiány 1,9 százalék lett, ilyen jó eredménye még soha nem volt a magyar költségvetésnek (kivéve 2011-ben, amikor a magán-nyugdíjpénztári vagyon bekebelezése torzította a számokat).

A KSH korábban az EU statisztikai hivatalának azt jelezte, hogy 2 százalék lett a hiányunk, ami már önmagában nagy eredménynek számított. Európai összehasonlításban is jónak számít a magyar adat, igaz vannak többen is, akik ennél is ügyesebben gazdálkodtak. (Lásd ábránkat!) Az egyszázalékos különbséget a tavalyi mobilfrekvencia-tender bevételeinek elszámolásából adódó különbség adja-derül ki a KSH közleményéből, amit az MTI-nek küldött el.

Az Eurostat most tette közzé első jelentését az Európai Unió tagállamainak tavalyi költségvetési hiányáról és államadósságáról. A magyar adósságszint a 2011-es 81,4 százalékhoz képest 79,2 százalék lett - ez megegyezik a KSH korábban közölt adataival.

A kormány korábban maga sem számított ilyen kicsi lyukra a büdzsében, hiszen úgy indult neki 2012-nek, hogy ennél jó 150 milliárd forinttal nagyobb - a GDP 2,5 százaléka - lesz a deficit. Év közben pedig rá is emelt 50-60 milliárdot, így gondolatban 2,7 százaléknál jártunk.

Több oka van annak, hogy miért büszkélkedhet a várakozásoknál is alacsonyabb deficittel az Orbán-kormány. A kabinet hat kiigazító csomagot is beépített tavalyi gazdálkodási tervébe. A klasszikus kiigazító lépések mellett legalább ennyit jelentett a gazdaság számára amúgy rossznak számító hír: a beruházások folyamatos csökkenése. A kormány eredetileg 1200 milliárd forintnyi beruházási kiadással kalkulált, de az állami fejlesztések összege a 900 milliárdot sem érte el. Európai uniós forrásból is a reméltnél kevesebb áramlott be, így önerőre sem kellett annyit költeniük a kormánynak és az önkormányzatoknak - de a tisztán állami forrásból finanszírozott projektek is lelassultak, vagy el sem indultak.

Ezenfelül az önkormányzatok is kivették a részüket a hiány lefaragásából: 200 milliárd forinttal több bevételre tettek szert, mint amennyit elköltöttek.

A 2012-es, váratlanul jó eredmény azonban még nem garancia arra, hogy a kormány egy másik, számára legalább ennyire fontos ügyben is sikert érjen el. Az ország kilenc éve áll az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alatt, és ez a helyzet bizonyos uniós fejlesztési források megvonásával fenyeget. Ennek megszüntetéséhez több feltételnek is meg kell felelni, ezek közül csak az egyik, hogy egy már lezárt költségvetési év egyenlege ne mutasson 3 százaléknál nagyobb mínuszt.