Sztrájk: majdnem összes járatát törölte a Lufthansa

Vágólapra másolva!
Szinte az összes járatát törölte ma Európa második legnagyobb légitársasága, a Lufthansa, miután munkásai sztrájkba léptek. A dolgozók magasabb béreket, és az elbocsátások beszüntetését követelik, mivel a német óriásvállalat részben alkalmazottainak kirúgása révén próbál elegendő tőkét összegyűjteni öregedő gépparkjának lecseréléséhez, és eredményeinek javításához. A munkabeszüntetés híre egyelőre nem érinti negatívan a Lufthansa részvényeit, melyek az európai tőzsdéken uralkodó jókedv közepette 2 százaléknál nagyobb pluszban forognak.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag az összes járatát törölte ma a német Lufthansa a munkásai sztrájkja miatt. Az alkalmazottak ugyanis hétfőn magasabb munkabért követelve "otthon maradtak", amivel 2010 áprilisa óta a legnagyobb méretű légiipari munkabeszüntetés kezdődött Németországban.

A Lufthansa nagyobb méretű költségcsökkentő program végrehajtását tervezi, hogy elegendő tőkéje legyen öregedő gépparkjának folyamatos lecseréléséhez. Ezt részben 3500 alkalmazottjának elbocsátásával kívánja elérni, melytől azt remélik, hogy a cég működési eredménye éves szinten rekordot jelentő 2,3 milliárd euróra fog nőni 2015-ig. A célkitűzés igencsak "merésznek" mondható, mivel a társaság nyeresége az utóbbi években meg sem közelítette ezt a szintet, ráadásul 2012 negyedik negyedévében 97 millió eurós veszteséget volt kénytelen elszenvedni.

Forrás: [origo]

A Lufthansa dolgozóit képviselő Ver.di szakszervezet szerint az alkalmazottak elbocsátása elfogadhatatlan, ezért a kirúgások beszüntetését, valamint 5,2 százalékos béremelést követelnek. A tárgyalások április 29-én és 30-án folytatódnak, melyek sikertelensége esetén a következő kör június elején várható. Ha teljes kudarccal zárulnak az egyeztetések, a Ver.dinél jelezték, korlátlan idejű munkabeszüntetésekre lehet majd számítani.

A vállalat közleménye szerint a hétfői 1755 összes járatból mindössze 30 indult el, ráadásul kedden is 9 járatukat fel kell függeszteni.

Európa második legnagyobb légitársasága egyelőre nem tudja megbecsülni a munkabeszüntetés okozta pénzügyi veszteségeit, mivel előbb meg kell ismernie, hány utas foglalta át jegyét valamilyen másik járatra, vagy törölte teljes egészében tervezett útját. Claudia Lange, a társaság szóvívője viszont elmondta, nagyobb veszteségekre számítanak.

A Lufthansánál zajló munkabeszüntetés több európai társaságot is érinthet, a német cég partnere, a SAS AB például 56 járatát volt kénytelen ma törölni. Ugyanakkor az Austrian Airlines-nál közölték, a sztrájk ellenére összes járatukat a menetrend szerint tervezik elindítani. Ezen kívül a Deutsche Bahn AG vasúttársaság extra vonatokkal kíván a bajba jutott utasokon segíteni.

A hírekre egyelőre kedvezően reagáltak a Lufthansa részvényei, melyek 2,2 százalékos pluszban forognak.

Lufthansa árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]