Óriásit kaszáltak a vízishow-n a befektetők

Vágólapra másolva!
700 millió dollár értékű tőzsdei kibocsátást hajtott végre csütörtökön a vízishowiról ismert SeaWorld, melynek papírjaival már péntektől lehet kereskedni a New York-i parketten. A tulajdonos Blackstone kockázati tőketársaság a tőzsdei megjelenéssel csaknem megháromszorozta 4 év alatt befektetésének értékét, de a friss tulajdonosok sem búslakodhatnak, hiszen a részvények 24 százalékot emelkedtek első kereskedési napjukon.
Vágólapra másolva!

700 millió dollár értékben bocsátott ki részvényt csütörtökön a vízi szórakoztató parkjairól híres SeaWorld. Az elsődleges kibocsátás (IPO) során a korábban meghatározott 24-27 dolláros ársáv legtetején sikerült értékesíteni a papírokat. A tőzsdei értékesítéssel pedig a tulajdonos Blackstone 4 év alatt közel megháromszorozta befektetésének értékét.

Összesen 26 millió darab részvény talált gazdára 27 dolláros áron, ami a teljes mennyiség 28 százaléka. A SeaWorld 10 millió darabot adott el, míg a tulajdonos Blackstone 16 millió darabot értékesített. A vállalat teljes értéke ezzel körülbelül 2,5 milliárd dollárra tehető.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.


A neve elhallgatását kérő forrás a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a Blackstone 2,6-szoros nyereséget realizálhatott az ügyleten. A kockázati tőketársaság még 2009-ben vette meg, az akkor veszteséges SeaWorldöt az Anheuser Busch InBev söripari óriástól 2,6 milliárd dollárért. Az átstrukturálásoknak köszönhetően 2011-ben már nyereséges volt a társaság, a tavalyi évben pedig már megnégyszerezte profitját, 77,4 millió dolláros nettó eredményt realizálva.

Közel 68 százalékos részesedésével a Blackstone marad a legnagyobb tulajdonos a SeaWorldben az IPO után is. Tulajdoni hányadának értéke pedig körülbelül 2,2 milliárd dollárt érhet, ami több mint kétszerese a négy éve befektetett saját tőkéjének. Ezen felül a SeaWorld már 600 millió dollár osztalékot is kifizetett a Blackstone-nak az elmúlt két évben. Így a befektetők elég jól profitáltak a vízi show-ból, hiszen közel megháromszorozták pénzüket ezzel a befektetéssel.

Forrás: [origo]

Jelenleg 11 vízi élményparkot üzemeltet a cég, amely 2012-ben összesen 192 millió dollárt költött beruházásokra, a döntő többségét a parkok fejlesztésekre, illetve a biztonság növelésére ment el. A vállalat elkötelezettségét mutatta amellett, hogy az elmúlt két év magasabb költségszintjeit csökkentse a jövőben. A társaság úgy számol, hogy 2014-től a biztonsági és infrastrukturális beruházások nélkül számított kiadások az árbevétel 10 százaléka körül alakulhatnak. Emellett az IPO-ból befolyó pénzt 1,6 milliárd dolláros hitelállományának csökkentésére is felhasználja majd a cég.

Jól sikerült a SeaWorld első kereskedési napja a tőzsdén pénteken. A cég részvényei 24 százalékkal lőttek ki első kereskedési napjukon, úgy tűnik a befektetők a tőzsdén is szeretik a vízishow-t.

A SeaWorld napi árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]