Egyesülhet a Milka és a Pepsi gyártója

Vágólapra másolva!
A Milka csokoládék gyártójában, a Mondelezben és a Pepsiben is részesedést vásárolt az amerikai Trian Fund Management, aminek következtében felerősödött az a spekuláció, miszerint az új befektető összeolvasztaná a két óriáscéget. Ennek következtében mindkét társaság részvénye jól teljesített a pénteki kereskedés során.
Vágólapra másolva!

Gigafúzió előtt az élelmiszeripar?

A világ két meghatározó élelmiszeripari cégében, a Pepsiben és a Milka csokoládék gyártójában, a Mondelez Internationalben is részesedést vásárolt a Trian Fund Management. A Trian közleménye szerint 3,93 millió PepsiCo, míg 19,4 millió darab Mondelez részvénnyel rendelkezett 2012 végén, ami 0,3, illetve 1,1 százalékos részesedésnek felel meg. A lépés következtében piaci szereplők szerint ismét nőtt annak a lehetősége, hogy a befektető egyesítse a két társaságot.

Ali Dibadj, a Sanford C. Bernstein elemzője szerint az összeolvadási elmélet alapja, hogy a Mondelez igen jó elosztási hálózattal rendelkezik a fejlődő piacokon, ami kedvező lehetőséget biztosítana a PepsiCo snackjei számára is.

A Relational Investors LLC is támogatná a két cég összeolvadását, ezért már be is vásárolt a Mondelez részvényeiből - írja a Bloomberg, egy az ügylethez közel álló személyre hivatkozva. A meg nem nevezett forrás szerint több Mondelez, illetve Pepsi befektető már más élelmiszeripari cégekben (HJ Heinz, Cadbury, Kraft) is közösen volt tulajdonos, ami szintén az egyesülés létrejöttét erősítheti.

Már korábban is felröppent az egyesülés lehetősége

A Daily Telegraph már az előző hónapban megszellőztette, hogy meg nem nevezett forrásai szerint a Trian a Mondelez és a PepsiCo összeolvasztására fog törekedni. Ugyanakkor utóbbi cég részéről cáfolták, hogy ilyen nagyméretű akvizíció révén szeretnének növekedni, illetve növelni a részvényesi értéket. A Trian közleményének napvilágra való kerülését követően azonban a PepsiCo megerősítette, hogy az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytatott befektetőjével a vállalat lehetőségeiről, a hosszú távú növekedési kilátásokról, illetve a részvényesi értékről.

Ha valóban sor kerülne a Mondelez és a PepsiCo egyesülésére, akkor előbbi önálló pályafutása gyorsan befejeződne. A Mondelez ugyanis még tavaly októberben vált ki a Kraft Foods élelmiszeripari cégből, leválasztva az édességipari egységet. A PepsiCo számára nem teljesen ismeretlen az édességipar, miután a vállalat többek között különböző chipseket is ropogtatnivalókat is gyárt. Ezek közül az egyik legismertebb a hazánkban is közkedvelt Lays chips.

A spekulációnak köszönhetően mindkét részvény jól teljesített a pénteki kereskedés során, a Mondelez 5,3, míg a PepsiCo árfolyama 1,9 százalékot emelkedett.

Mondelez International (Nasdaq)

Forrás: [origo]

PepsiCo (NYSE)

Forrás: [origo]