Száguld a kínai Shanghai Composite, gyengülés Amerikában

Vágólapra másolva!
Borongósabb hangulat uralkodott tegnap az amerikai tőzsdéken, többek között a vártnál gyengébb makroadatok, és a felemás vállalati gyorsjelentések következtében. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma magasabb lett a vártnál, és a philadelphiai Fed index is csalódást okozott. Az amerikai cégek negyedéves számaira többnyire eséssel reagáltak a részvények, a Google, a Morgan Stanley és az IBM papírok is nagyobbat zuhantak a társaságok gyorsjelentései után. Emiatt a részvényindexek is estek, a Nasdaq másfél hónapos mélypontján is megfordult, míg az S&P 500 letörte az 50 napos mozgóátlagát is. Ázsiában ennek ellenére jó a hangulat, a főbb tőzsdemutatók korrigálják a héten mutatott rosszabb teljesítményüket a kínai Shanghai Composite vezetésével. Európában pedig a csütörtöki záróértékek körül indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Megugrott a Shanghai Composite

Korrigálni kezdték az elmúlt napok eséseit az ázsiai indexek az amerikai piacokon uralkodó tegnapi rossz hangulat ellenére. A ralit a kínai Shanghai Composite vezette 1,8 százalékos megugrásával, melyet a hongkongi Hang Seng követett 1,2 százalékos emelkedéssel.

A kínai részvények emelkedésében szerepe lehet annak is, hogy a kínai tőzsdefelügyelet engedélyezné, hogy a belső piacon forgó részvényeket nagyobb indexekhez (pl. MSCI feltörekvő piaci index) hozzáadják.

Forrás: [origo]

Letörte az 50 napos mozgóátlagot az S&P 500

Pesszimista hangulat uralkodott tegnap az amerikai tőzsdéken többek között a vártnál gyengébb makroadatok miatt, a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a várt 350 ezer fő helyett 352 ezer főn alakult, és a philadelphiai Fed index is elmaradt az előrejelzésektől. A főindex áprilisi értéke ugyanis a várt 3 pont helyett 1,3 ponton alakult a márciusi 2 pont után, ami a feldolgozóipar kilátásainak romlására utal.

Ezek után inkább az eladók domináltak a parketteken, ahol a főbb részvényindexek folytatták a héten látott rosszabb teljesítményüket. A Nasdaq végül 1,2 százalékos mínuszban zárt, leginkább a legnagyobb komponensének, az Apple-nek a zuhanása miatt. Ezzel pedig a Nasdaq másfél hónapos mélypontjára esett, és a nap végén mutatott enyhe javulása után a fölött tudott zárni. Az S&P 500 0,7 százalékos gyengülése után letörte az 50 napos mozgóátlagot is, a Dow Jones pedig 0,6 százalékos mínuszt szedett össze.

Nasdaq értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Ha az esések ma is folytatódnak, idei legrosszabb hetüket zárhatják az amerikai tőzsdék.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, a leggyengébben a technológiai papírok mozogtak, melyeket leginkább az Apple pocsék teljesítménye húzott le. Az óriáscég részvényei folytatták lejtmenetüket, és 2,7 százalékos gyengülés után 400 dollár alatt zártak, amire 2011 decembere óta nem volt példa.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott tegnap, és a vállalatok igencsak felemás eredményekről számoltak be, ami hozzájárulhatott a börzéken uralkodó rosszabb hangulat kialakulásához.

A Morgan Stanley a jobban teljesítők közé tartozott, mivel a vártnál jobb számokkal rukkolt elő piacnyitás előtt. Ennek ellenére 5,4 százalékot zuhantak a papírjai, amiben a részvénykereskedési üzletág gyengébb eredményei játszhattak szerepet.

A Google papírjai másfél százalékot estek piaczárás után, miután a keresőóriás EPS szinten pozitív, árbevétel soron viszont negatív meglepetést okozott első negyedéves gyorsjelentésével. Az év első három hónapjának eredményét segítette az alacsony effektív adókulcs, mely az egy évvel korábbi 18 százalékról 8 százalékra esett vissza. 4 százalékot csökkent az egy kattintásra jutó bevétel, de 20 százalékot nőttek a kattintások, utóbbi némileg csalódást keltő volt az elemzői konszenzushoz képest.

Google árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A Microsoft ugyanakkor majdnem 3 százalékot ugrott piaczárás után a gyorsjelentést követően. A redmondi óriás árbevétel és profit soron is túl tudta szárnyalni az elemzői várakozásokat. Nagyon jól hasított a szórakoztató divízió, de a Windows és az üzleti megoldások nyújtását végző egység az elemzői várakozásokhoz viszonyítva rosszabb volt. A Microsoft továbbá bejelentette, hogy a cég pénzügyi vezetője elhagyja a vállalatot.

Több mint 4 százalékot esett piaczárás után az IBM, miután a technológiai óriás közzé tette előző negyedéves számait, melyek a főbb sorokon csalódást keltőek voltak. A társaság néhány üzletágának eladását tervezi a második negyedévben és elbocsátásokra is sor kerülhet. A vállalat ettől függetlenül megerősítette éves céljait.

Forrás: [origo]

További hír, hogy a Financial Times értesülései szerint a Dellért folytatott csatából kiszáll a Blackstone kockázati tőke társaság. Emiatt viszont megnőtt a valószínűsége, hogy a Silver Lake és Michael Dell veszi meg a céget részvényenként 13,65 dollárért, ami után kivezethetik a tőzsdéről.

Ezen kívül a legnagyobb brazil cementgyártó, a Votorantim Cimentos 5,4 milliárd dolláros IPO-ra készül. A társaság Sao Pauloba és New York-ba (ADR-eken keresztül) is bevezetné a papírjait. Ez lehet az idei legnagyobb tőzsdei kibocsátás a világon a januári Zoetis (NYSE) IPO-t követően.

Ma folytatódni fog a gyorsjelentési szezon, 13 S&P 500 komponens fogja közzétenni számait. Piacnyitás előtt jönnek a fontosabb beszámolók, melyek közül a McDonald's, a General Electric és a Schlumberger számai lehetnek érdekesek. Makroadatokból viszont hiány lesz, így a vállalatok felől érkező hírek mozgathatják majd a piacokat.