Orbán Viktor legózik, az ország megújul

Orbán Viktor időkapszulát helyez el, nyíregyházai Lego-gyár
Vágólapra másolva!
Az épülő nyíregyházi Lego-gyár területén időkapszulát elhelyező Orbán Viktor kiállt egy nála kicsivel nagyobb legóseriff elé, és megnyugtatta a magyarokat, hogy nálunk még nem vették el az emberek eszét modern kori marhaságok. A új gyárban 1500-an dolgoznak majd.
Vágólapra másolva!

Nem sűrűn látja az ember Magyarország miniszterelnökét legózni, de a gazdasági növekedésért mindent. A Lego új, 60 milliárd forintba kerülő nyíregyházi gyárának építéséről szóló sajtótájékoztatón Orbán Viktor egy nála kicsivel magasabb, legóból készült seriff (Woody a Toy Story-ból) előtt állva mondta el beszédét, majd egy legóelemekből készült időkapszulát helyezett el a nyírségi homokban.

A kormánynak és Nyíregyházának igen sokat jelent a Lego terjeszkedése, így a kormányt Orbán Viktor miniszterelnök mellett az alap legófigurára talán leginkább hasonlító kormánytag, Lázár János államtitkár képviselte a rendezvényen.

Az esemény arra is jó példával szolgált, hogy legófigurák környezetében minden sokkal tágabb jelentéssel ruházódik fel, a ceremóniát nyitó lánykórus népdalai például összművészeti performansszá nemesültek a duplóemekből készült magyar címer és legóból épített állatok társaságában.

Modern kori marhaságok

"Ha Orbán Viktor érkezik, az mindig jó Nyíregyházának, decemberben a terheink feleződtek, most pedig a Lego triplázódik" - konferálták fel a miniszterelnököt, aki szerint a kormány 2010 óta úgy építi újjá Magyarországot, mintha legózna. "Mindenkinek a XXI. század azonos és kompatibilis alapelemeiből kell építkeznie, de elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy ezeket az elemeket saját világképünk szerint merjük felhasználni" - emelte ki a miniszterelnök.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Woody seriff a Toy Story-ból, Orbán Viktor

Orbán szerint egyébként "a világ számos részén elvették már a modern kori marhaságok az emberek eszét". Megijednünk azonban nem kell, ugyanis "Magyarország még a normális helyek közé tartozik" - nyugtatott meg mindenkit a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy komoly önbizalomra adhat okot minden magyar ember számára, hogy - ahogyan a Lego terjeszkedése is mutatja - a magyar munkaerő világszínvonalon is versenyképes. "Ez megmutatja, mire képes az ember, ha magyar, és ha nyíregyházi. A Lego beruházása bizonyítéka annak, hogy Magyarország jobban teljesít" - zárta le gondolatát.

Kicsik, de sok pénzük van

Jesper Mikkelsen, a nyíregyházi gyár igazgatója beszédében kiemelte, hogy az új beruházás fontos mérföldkő a Lego-csoport életében, Bali Padda, a csoport alelnöke pedig leginkább az épülő gyár energiahatékonyságára helyezte a hangsúlyt köszöntőjében. Az üzem évente 7000 tonnával kevesebb szén-dioxidot fog kibocsátani, mint a jelenlegi, ezen kívül pedig 60 000 köbméter vizet is megtakarít majd, valamint munkabiztonság szempontjából globális összehasonlításban is az egyik legjobb gyár lesz.

Tom Norring, a Dán Királyság budapesti nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy a dán cégek az elmúlt években egymilliárd eurót fektettek be Magyarországon, ez pedig "nem is rossz eredmény, egy olyan kicsi, ötmillió lakosú országtól, mint amilyen Dánia"- jegyezte meg.

A beszédek után a részvevők az életnagyságú legóember (nem Lázár János) által előkészített időkapszulába helyezték a Kelet-Magyarország legfrissebb számát, a gyár alaprajzát, a Lego History kiadvány egy példányát, némi dán koronát és magyar forintot, valamint a két ország lobogóját.

Minden Duplo forrása

A Lego 2008 óta van jelen Nyíregyházán, a játékgyár a kivonuló szingapúri Flextronics telephelyét és dolgozói nagy részészét átvéve telepedett le hazánkban. A dán cég azonban csak 2015-ig bérli a Flextronics gyárát, így a mostani építkezés tulajdonképpen azt jelenti, a Lego Magyarországon marad, és hosszú távú partnerségben gondolkodik.

Forrás: LEGO
Helyére kerül az időkapszula

Jelenleg a nyíregyházi gyárban található a Lego fröccsöntő-kapacitásának ötöde, valamint itt gyártják az 1969-ben bemutatott, kisgyerekeknek szánt Duplo-széria elemeit.

Az új gyár nagyjából 1500 embert foglalkoztat majd, ez a szám 250 fővel több, mint ahányan a jelenlegi telephelyen dolgoznak. Nyíregyháza és a Lego kapcsolata is fejlődött az utóbbi években, a játékgyár a város középiskolásainak szervez szakképzéseket, valamint játékkal látja el az óvodákat. Természetesen a dán cég a város legnagyobb adófizetője és legnagyobb munkaadója is.

A nyíregyházi gyár bővítésérével párhuzamosan - de attól függetlenül - a családi vállalkozás szeretné a dániai Billundban található központi telephelyen teljesen leállítani a termelést, és a vállalat igazgatóságát berendezni az üzemben. A billundi gyártókapacitást négy másik telephelyén szórja szét a Lego.

A dán cég a válság ellenére és a legtöbb játékipari szereplővel szemben a növekedni tudott az elmúlt években. 2012 a Lego számára rekordév volt, az értékesítési árbevételük 25 százalékkal nőtt. Az ezredforduló körül tapasztalható visszaesés a múlté, a dán családi vállalat ma a Mattel és a Hasbro között a világ második legnagyobb játékgyára.