Meggondolta magát a vevő, nem kell a Dell!

Vágólapra másolva!
Meggondolta magát a Blackstone kockázati tőke társaság és nem veszi meg a Dellt. Főként a romló iparági környezet, illetve a számítógépgyártó pénzügyi helyzete miatt. Így nagyon megugrik a valószínűsége, hogy a Silver Lake és Michael Dell vásárolják meg a vállalatot részvényenként 13,65 dolláros áron. A tranzakciót követően a tőzsdéről is kivihetik a társaságot.
Vágólapra másolva!

Mégsem ad kötelező érvényű, hivatalos felvásárlási ajánlatot a Dell részvényeire a Blackstone kockázati tőke társaság. A vállalat egy hónappal korábban még komoly terveket szövögetett és azt tervezte, hogy megveszi a céget.

A MarketWatch értesülései szerint a Blackstone azért gondolta meg magát, mert aggódik a gyenge iparág környezet miatt. A PC piac nincs egyszerű helyzetben, ugyanis 2013 első negyedévében 14 százalékot zuhant a számítógép eladások száma a világban. Az is igaz, hogy a Dell eladásai viszont nem estek annyira, mint az egész szektor, de a 10 százalékos zsugorodás is jelentősnek mondható.

Forrás: [origo]

A másik indok pedig az az ügyre rálátók szerint, hogy a Dell teljesítménye sem túl szívderítő. Csökken az üzemi eredmény, csökken a szabad készpénz áramlás, illetve az értékesítési árak zsugorodása miatt az árrések is összébb szűkülhetnek - mondta a Bloombergnek a Sanford C Bernstein & Co. hongkongi technológiai elemzője.

Forrás: [origo]

Egy ajánló kiszállt, de még lehetnek bonyodalmak

Korábban Carl Icahn milliárdos befektető is azt tervezte, hogy hivatalos ajánlatot tesz a Dell részvényeire, de a tervek szerint csak 58 százalékos részt szeretett volna szerezni 15 dolláros részvényenkénti áron.

A Dell egyik legnagyobb részvényese, a Southeastern Asset Management volt az egyik legnagyobb ellenzője a Michael Dell és a Silver Lake kockázati tőke társaság által tervezett kivásárlásnak, mivel szerintük a részvényenkénti 13,65 dolláros ajánlat alulértékeli a céget. Az is elképzelhető, hogy megpróbálják megakadályozni más részvényesekkel közösen a felvásárlást. A MarketWatch szerint ugyanakkor több befektető is bízik abban, hogy megemelik a vételárat.

A Dell amerikai piacnyitás előtt 2 százalékot meghaladó mínuszban jár, 13,68dollár körül történtek eddig kötések.

Dell napi grafikon (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Az ügy legfontosabb állomásai:

  • Január közepén terjedt el a hír, miszerint a Dell alapítója, elnök-vezérigazgatója a cég tőzsdei kivezetését fontolgatja
  • A kivásárlásban Michael Dell mellett a Silver Lake nevű kockázati tőke társaság vesz részt, a finanszírozók között több nagy bank mellett a Microsoft is feltűnt 2 milliárd dollárral
  • Az első hírek januárban 13-16 dolláros ajánlati árról szóltak, a tényleges ár végül 13,65 dollár lett
  • Az ajánlat 24,4 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, ami nagyjából 25 százalékkal magasabb, mint a pletyka elterjedése előtti piaci árfolyam
  • Az értékeltség nem túl magas még az ajánlati árral számolva is, de ezzel együtt sem valószínű a jelen pillanatban, hogy megemelt ajánlatra kerülne sor
  • Március 22-én a Blackstone és Carl Icahn is kifejezte szándékát, hogy megvenné a céget