Mégsem dobja el a gyógyszert az Egis partnere

Vágólapra másolva!
Bár a Celltrion a legfrissebb hírek szerint mégis elkezdené a Rituxan biohasonló változatának harmadik vizsgálati fázisát az év későbbi részében, a befektetőket nem igazán tudta már megnyugtatni a cég bejelentése. A részvény árfolyama újabb 15 százalékot esett, vagyis az elmúlt három kereskedés során a vállalat részvényei 40 százalékos értékvesztésen vannak túl. A dél-koreai vállalatnál történteket azért követik szoros figyelemmel a magyar befektetők is, mert a hazai gyógyszercégek közül az Egis-nek partnerkapcsolati megállapodása van a vállalattal.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg tegnapi értesülése szerint a Celltrion törölte (a Roche csúcsértékesítésű Rituxan gyógyszerének biohasonló változata) a CT-P10-nek az év második felére időzített harmadik fázisos vizsgálatát. Az értesüléseket heves reakciók követték a részvény piacán, és az árfolyam esése ma még azt követően is folytatódott, hogy a cég közleménye szerint sor kerül majd a tesztekre az év végén.

A Celltrion a legfrissebb hírek szerint még a következő hónapokban beadja a hatóságokhoz a szükséges dokumentációt, melyeket követően a második félévben elindítják a készítmény vizsgálatait. A híradásokból egyelőre nem derül ki pontosan, hogy miért volt szükség az eredeti vizsgálati folyamat leállítására, és miért kell egy újat elkezdenie a vállalatnak. Talán ez a bizonytalanság is az oka lehet annak, hogy a Celltrion árfolyama még ma - az első ránézésre egyébként pozitívnak tűnő hírekre - is esett 15 százalékot.

A Celltrion árfolyama (dél-koreai won)

A piaci szereplők tarthatnak attól, hogy a Rituxan biohasonló változata a korábbi várakozásoknál később kerülhet a piacra, bár azt azért látni kell, hogy a készítmény már eddig is csak harmadikként (a Boehringer és Pfizer után) léphetett volna piacra a biohasonló változatok közül.

Hogy kerül a képbe az Egis?

A Celltrion az Egis partnereként ismert, ezért a dél-koreai cég részvényeinek mélyrepülése a magyar cég papírjaira is nyomást helyez. Mivel a Rituxan biohasonló változatára még a felek nem kötöttek szállítási szerződést, ezért az eredményvárakozásokra érdemi hatást vélhetően nem gyakorolnak majd a történtek. Ennek ellenére az Egis piacán a befektetői hangulatot kedvezőtlenül befolyásolják a Celltrion körüli hullámok, és talán a dél-koreai cég alapítójának részvényeladási szándéka is a Celltrion együttműködés kockázataira világít rá.

Az Egis árfolyama (Ft)