Leminősítették az angolokat

Vágólapra másolva!
A korábbi "AAA"-ról "AA+"-ra rontotta a Fitch a brit hosszú távú adósság besorolását. Mivel a hitelminősítőnél már tavaly március óta negatív kilátás volt érvényben a brit adósságra, a leminősítés veszélye a levegőben lógott. A lépés indoka a romló gazdasági és költségvetési kilátásokban keresendő.
Vágólapra másolva!

Már tavaly március óta negatív kilátást fogalmazott meg a brit hosszú távú adósság "AAA"-s besorolására a Fitch, azonban az időt csak most látták arra elérkezettnek, hogy konkrét lépésben is testet öltsön a véleményük. Ezúttal "AA+"-ra rontották a besorolást, de a kilátás már stabil, vagyis egy esetleges újabb leminősítés veszélye legalább nem lóg a levegőben.

A Fitch-nek a hosszú távú adóssággal kapcsolatos pesszimistább álláspontja a gyengébb gazdasági és költségvetési kilátásokkal magyarázható, a hitelminősítő rontani kényszerült a költségvetési hiányra és az ország által felhalmozott adósságállományra vonatkozó becslését. A szakértők szerint az adósság/GDP ráta 101 százalékon tetőzhet 2015-16-ban, majd a csökkenése 2016-17-től indulhat. A kedvezőtlen folyamatok részben az eurózóna adósságválságával magyarázhatók, mely áttételesen kedvezőtlenül hatottak a brit gazdaság növekedésére.

A Fitch becslései szerint a 7,4 százalékos brit költségvetési hiány várhatóan nem csökken majd a 6 százalékos szint alá a jelenlegi parlamenti ciklus végére, ami annyit tesz, hogy a következő kormánynak jelentős kiadáscsökkentést kell eszközölnie a helyzet kiegyensúlyozására.

Bár a legerősebb "AAA" besorolást elvesztették a britek, az eggyel ez alatt található, szintén erős fundamentumokra utaló "AA+" -os szintet stabil kilátások mellett sikerült megkapniuk.