Nem fogyott elég jól a McDonald's hamburgere

Vágólapra másolva!
A vártnak megfelelő eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a McDonald's. A társaság annak ellenére tudta növelni nyereségét, hogy a főbb piacokon, Európában és az Egyesült Államokban visszaesett a társaság forgalma. Ez a zsugorodás pedig áprilisban is folytatódhat a gyorsétteremlánc szerint, aminek nem örülnek a befektetők, a részvények közel 2 százalékot estek piacnyitás előtt.
Vágólapra másolva!

A gyorsétteremlánc 1,26 dolláros egy részvényre jutó nyereséget ért el az első negyedévben, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak. Az 1,26 dolláros EPS viszont meghaladja az egy évvel korábbi 1,23 dolláros egy részvényre jutó profitot.

A vállalat árbevétele 6,61 milliárd dollárra nőtt a tavalyi év azonos időszakában mért 6,55 milliárd dollárról.

Forrás: [origo]

Európában és az Egyesült Államokban viszont 1,1-1,2 százalékkal esett vissza a legalább egy éve nyitva lévő éttermeinek forgalma egy év alatt, melyet a McDonald's a két régió gazdaságának gyengélkedésével magyarázott. Nem csak Európában és az USA-ban, hanem Ázsiában is zsugorodott a cég árbevétele, a legnagyobb kontinensen 3,3 százalékos volt a visszaesés, melyben a japán és kínai piacon tapasztalható zsugorodás játszott leginkább szerepet.

Ugyanakkor a mostani visszaesést a magas bázis is magyarázza, a tavalyi év rendkívül jól sikerült a társaság számára, ráadásul 2012-ben egy nappal több állt a cég rendelkezésére a forgalom növelésére.

További negatívum, hogy a menedzsment a cég globális forgalmának további visszaesésére számít áprilisban. A McDonald's részvényei részben emiatt közel 2 százalékos eséssel reagáltak az eredményekre a nyitás előtti kereskedés során.

McDonald's árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]