Vágólapra másolva!
Jó hangulatban folyik az európai tőzsdéken a kereskedés annak ellenére, hogy Amerikában tegnap folytatódott a lejtmenet, és az olasz elnökválasztás is sikertelen volt csütörtökön. A főbb részvényindexek emelkedni tudnak, melynek köszönhetően a BUX is felfelé indult el nyitás után. Ebben az Egis van az egyik legnagyobb segítségére, a gyógyszerpapír korrigálni kezdte tegnapi mélyrepülését.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Száguld a kínai Shanghai Composite, gyengülés Amerikában
Vágólapra másolva!

Lemaradóban a Mol

Európai társaival együtt felfelé indult el nyitás után a magyar részvényindex, a BUX 0,3 százalékos pluszban mozog, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít.

Orbán Viktor szerint elképzelhető, hogy Magyarország nem kerül ki a túlzott deficit eljárás alól, mivel az országgal szemben kettős mércét alkalmaznak. A miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában hangsúlyozta, a szerdai Európai Parlamenti vitának nem volt értelme, csupán az EU nyomásgyakorlását lehetett megfigyelni a magyar kormánnyal szemben.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább az Egis közel 1 százalékos emelkedése segíti, a gyógyszercég papírjai korrigálni kezdték tegnapi nagyobb mélyrepülésüket. A csütörtöki nagyobb esést az okozhatta, hogy a koreai Celltrion, akinek a termékeit az Egis is forgalmazza, felhagy az egyik készítményének tesztelésével. A mai erősödésben szerepet játszhat az is, hogy a legfrissebb hírek szerint a Celltrion mégis elkezdené a RItuxa harmadik vizsgálati fázisát az év későbbi részében.

A többi főbb papír közül az OTP is jól mozog, 0,8 százalékot erősödött, melyet a Magyar Telekom követ 0,5 százalékos pluszával. A Richter 0,3 százalékot drágult, viszont a Mol folytatja az elmúlt napokban látott gyengébb teljesítményét, és 0,6 százalékot esett.

A Mol-lal kapcsolatos hír, hogy újabb kulcsfontosságú dátum közeleg a társaság részvényesei számára, május elején ugyanis lejár a korlátozás, amit a Dana Gas vállalt a meglévő részvényei értékesítésére.

Forrás: [origo]

A forint kisebb erősödésnek indult reggel a tegnapi nagyobb gyengülése után, ami viszont csak átmenetinek bizonyult. Az euróval szembeni árfolyama újra 298,8 körül mozog, míg a dollár/forint jegyzése 228,6-nál, a svájci franké 245,4-nél jár.

EURHUR árfolyama

Forrás: [origo]

Újra nekifutnak az elnökválasztásnak Olaszországban

Emelkedésnek indultak nyitás után a főbb európai részvényindexek annak ellenére, hogy tegnap sikertelen volt az olasz elnökválasztás, mivel Franco Marini nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados támogatást. Ez tovább fokozhatja a bizonytalanságot Olaszországban, ahol a februári parlamenti választások is sikertelenek voltak. Az olasz parlament ma harmadjára is meg fogja kísérelni megválasztani Marini-t, így érdemes lesz figyelni az innen érkező hírekre.

Ezen kívül Washingtonban ma folytatódik a G20-as csoport pénzügyminisztereinek és jegybankárainak csúcstalálkozója, ahol a nagy kérdés, "tűz alá kerül-e" Japán a jen gyengítése miatt. Taro Aso japán pénzügyminiszter továbbra is ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy az ázsiai ország óriási eszközvásárlási programjának nem célja, hanem csak velejárója a jen gyengülése.

A tőzsdemutatók közül a holland AEX egyelőre nem tud csatlakozni társaihoz, többek között az Unilever 1 százalékos esése miatt.

Forrás: [origo]

Az SAP közzétette negyedéves számait, a vállalat csupán 657 millió eurós bevételt ért el új szoftverlicencek eladásával az első negyedévben, holott 726 millió euróra számítottak az elemzők. A cég üzemi eredménye sem lett túl jó, az is elmaradt a konszenzustól. Az üzleti szoftverek gyártójának főként Ázsiában voltak nehézségei, ott nem ment jól az üzlet.

Továbbá a Mexikói-öbölben készül eszközöket vásárolni a legnagyobb európai olajcég, a Royal Dutch Shell. A társaság főként a Petrobras ottani érdekeltségeit venné meg, miután a brazil cég korábban jelezte, hogy megválna azoktól. A társaság részvényei 0,3 százalékos pluszban forognak Amszterdamban.

Ma fontosabb makroadat nem kerül nyilvánosságra sem Európában, sem pedig Amerikában, így a vállalati hírekre, gyorsjelentésekre figyelhetnek a befektetők.