Vágólapra másolva!
Kedvezőbb hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, ennek következtében erősödni tudnak a főbb részvényindexek az olasz belpolitikai feszültség, és az amerikai piacok tegnapi esése ellenére. A főbb mutatók így kissé korrigálni tudják az elmúlt napok eséseit, ami a magyar börzére is pozitívan hat, itthon a BUX szintén a pozitív tartományban mozog. Ebben az Egis nagyobb emelkedése van a legnagyobb segítségére, és a gyógyszerpapír jó teljesítménye versenytársát, a Richtert is húzza magával.Amerikában szintén felfelé indulhatnak el a részvényindexek, azonban a vállalati gyorsjelentések még okozhatnak meglepetéseket. Többek között a McDonald's és a General Electric is közzéteszi negyedéves eredményeit.
Vágólapra másolva!

Korrigál az Egis

A kedvezőbb nemzetközi hangulat a magyar piacra is átragadt, ahol a BUX régiós társaival együtt tud erősödni. A magyar részvényindex 0,4 százalékos pluszban forog délben. A cseh PX viszont kiemelkedik társai közül, leginkább a Komercni Banka 2,8 százalékos, valamint az Erste Group 1,7 százalékos drágulása segítségével.

Forrás: [origo]

A BUX-nak nagy segítség, hogy az Egis jó teljesítményt nyújt, a gyógyszercég papírjai 1,6 százalékos emelkedésükkel korrigálni kezdték tegnapi nagyobb mélyrepülésüket. A csütörtöki nagyobb esést az okozhatta, hogy a koreai Celltrion, akinek a termékeit az Egis is forgalmazza, felhagy az egyik készítményének tesztelésével. A mai erősödésben az játszhat szerepet, hogy a legfrissebb hírek szerint a Celltrion mégis elkezdené a Rituxa harmadik vizsgálati fázisát az év későbbi részében.

A többi főbb papír közül a Richter 1 százalékot, a Magyar Telekom 0,5 százalékot erősödött, az OTP viszont elfáradni látszik az elmúlt napok emelkedései után, és 0,2 százalékot gyengült.

A Mol sincs túl jó formában, az elmúlt napok esései után csupán 0,2 százalékos pluszban forog. Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy újabb kulcsfontosságú dátum közeleg a társaság részvényesei számára, május elején ugyanis lejár a korlátozás, amit a Dana Gas vállalt a meglévő részvényei értékesítésére.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda 0,2 százalékos pluszban forog annak ellenére, hogy ma lehet utoljára osztalék fejében megvásárolni a cég részvényét. A 44 forintos összeget május 2-án kezdi kifizetni a tulajdonosoknak a társaság.

A forint nem mutat nagyobb mozgást délelőtti ingadozása óta, az euróval szembeni árfolyama a 298,7-8 körüli szint körül mozog. A dollár/forint jegyzése 228,2-nél, a svájci franké 245,3-nál található délben.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Növelte kitermelését az Anglo American

Továbbra is jó hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, ahol a részvényindexek kissé korrigálni kezdték az elmúlt napok eséseit. A vételi kedvet nem tudja elrontani, hogy tegnap sikertelen volt az olasz elnökválasztás, mivel Franco Marini nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados támogatást. Ez tovább fokozhatja a bizonytalanságot Olaszországban, ahol a februári parlamenti választások is sikertelenek voltak. Az olasz parlament ma harmadjára is meg fogja kísérelni megválasztani Marini-t, így érdemes lesz figyelni az innen érkező hírekre.

A londoni FTSE-t leginkább az Anglo American 1,3 százalékos emelkedése segíti, miután a bányaóriás közölte, a legtöbb nyersanyag esetében növelni tudta kitermelését az első negyedévben. Leginkább a réz, a vasérc és gyémánt kitermelése nőtt jelentősen. Ezután a többi bányatársaság papírja is drágulásnak indult, a Fresnillo 2 százalékot, a Rio Tinto pedig másfél százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

Az SAP részvényei viszont 2,6 százalékos esésükkel a DAX index egyik leggyengébben teljesítő komponensének számítanak, mivel a szoftvergyártó a várakozásoktól elmaradó első negyedéves értékesítési és eredményszámokat közölt gyorsjelentésében.

Érkeznek a McDonald's számai

Európai társaik jó teljesítményét látva Amerikában is emelkedéssel indíthatják a napot a részvényindexek, a határidős mutatók alapján 0,5-0,6 százalékos erősödésre lehet felkészülni.

Ma fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni sem Európából, sem Amerikából, így a vállalati hírekre, gyorsjelentésekre figyelhetnek a befektetők. A gyorsjelentési szezon ugyanis tovább folytatódik, 13 S&P 500 komponens fogja közzétenni számait. Piacnyitás előtt jönnek a fontosabb beszámolók, melyek közül a McDonald's, a General Electric és a Schlumberger számai lehetnek érdekesek.