Vágólapra másolva!
Rosszabb eredményeket tett közzé az IBM az elemzők által vártnál első negyedéves gyorsjelentésében. A módosított egy részvényre jutó eredmény 3 dollár lett, 1,6 százalékkal gyengébb, mint amit a szakértők vártak. Az árbevétel is 5 százalékkal alacsonyabb lett, mint amit előzetesen valószínűsítettek. A csalódást keltő eredményekre válaszul a cég már be is jelentette, hogy a következő negyedévben nagyjából 1 milliárd dollárt költ majd átstrukturálásra, ami magában foglal majd elbocsátásokat és bizonyos üzletágak megszűntetését is. A megjelenő hírekre a részvény közel 6 százalékkal zuhant a piaczárást követően.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásoktól elmaradó eredményről számolt be az IBM. Az első negyedéves egy részvényre jutó eredménye (EPS) 3 dollár lett az egyszeri tételek kiszűrését követően, míg az elemzők 3,05 dollárt vártak. Az árbevétel is gyengébben alakult, a 23,4 milliárd dolláros tényadattal szemben a szakértők 24,65 milliárd dollárt valószínűsítettek. Ez 2005 óta az első olyan negyedév, amikor a cég nem tudja hozni az előzetes számokat. A társaság azonban megerősítette, hogy 2013-ra fenntartja legalább 16,7 dolláros EPS várakozását, míg 2015-re 20 dollárt szeretne elérni.

Forrás: [origo]

A gyenge eredmény elsősorban a hardver eladások esésének tudható be, valamint annak, hogy az értékesítők nem tudtak új, nagyobb ügyfélszerződéseket kötni. A rossz eredményekre válaszul a társaság már be is jelentette, hogy a második negyedévben tovább csökkenti alkalmazotti létszámát, és megszüntet néhány nem nyereséges üzletágat, elsősorban Amerikán kívül. A leépítés nagyjából 1 milliárd dollárjába kerülhet a cégnek, azok után, hogy tavaly 803 millió dollárt, míg 2011-ben 440 millió dollárt költött végkielégítésekre.

Forrás: [origo]

A működés karcsúsítása érdekében az IBM eladhatja szerver divízióját is - nyilatkozta a Bloombergnek egy a neve elhallgatását kérő forrás. Az egyik lehetséges vásárló a Lenovo lehet, ami 2005-ben vette meg az amerikai cég személyi számítógép üzletágát.

Ez fájdalmas, ugyanakkor okos lépés lehet hosszútávon - mondta el Laurence Balter az Oracle Investment Research elemzője a Bloombergnek. A szerver divízió már régóta teher a társaság számára, ami a cég értékét folyamatosan csökkenti, tette hozzá Balter. A szerver üzletág értéke 2,5-4,5 milliárd dollár között lehet attól függően, hogy mekkora eszközállományt veszünk figyelembe, az ügyletre azonban előreláthatólag még több hetet várni kell.

Ginni Rometty vezérigazgatónak komolyan meg kell küzdenie, hogy újra növekedési pályára állítsa a céget. A hardvereszközök és a tanácsadási munkák iránt is gyenge a kereslet, különösen Európában, ezért a társaság olyan jobban jövedelmező szektorokra szeretne koncentrálni, mint az adatelemzés és a mobiltelefonokat biztonságosabbá tevő alkalmazások.

Az IBM az elmúlt években is inkább már az eredményesség javítására fókuszált, nem pedig a bevételek növelésére, aminek keretében több kevésbé nyereséges üzletágát is megszüntette, és inkább a magasabb profitot biztosító szegmensek felé mozdult el.

Az IBM árfolyama tegnap 1,2 százalékkal csökkent, sőt, a piaczárást követő kereskedés során további 6 százalékot zuhant (ezzel már 200 dollár alatt is járt az árfolyam) a közzétett számok következtében.

Az IBM árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]