Nem veszik a Nokiákat, zuhan az árfolyam

Vágólapra másolva!
Közel 10 százalékot esett a Nokia árfolyama a helsinki tőzsdén, miután a szebb napokat is megélt telefongyártó a várakozásoktól elmaradó árbevételről számolt be negyedéves gyorsjelentésében. A cég vezetői ráadásul több utalást is tettek arra, hogy a Nokia kiszáll a korábban a Siemensszel közösen alapított, hálózati infrastrultúrával foglalkozó közös vállalkozásából.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb negatív meglepetést az árbevétel alakulása okozta a Nokia imént közzétett gyorsjelentésében, az elemzők által várt 6,5 milliárd euró helyett csupán 5,85 milliárd eurót könyvelt el a társaság 2013 első negyedévében. A gyenge bevétel mellett a cég ismét veszteségbe süllyedt, mind az egy részvényre jutó nettó profit, mind a működési eredmény negatív lett a negyedévben.

Öröm az ürömben, hogy a speciális tételekkel korrigált egy részvényre jutó veszteség valamivel alacsonyabb lett, mint az elemzők várták, de ez sem menti meg az árfolyamot a zuhanástól, közvetlenül a gyorsjelentés után a vékonyka pluszokból 5 százalék feletti esésbe lendült a részvény, ami kis pihenés után tovább vaskos zuhanással fejelt meg.

Összességében a gyorsjelentés megerősíti korábbi aggodalmainkat, miszerint a Nokia tündérmeséje végetért, a januári csúcsok után a részvény nem tudta lehengerlő emelkedését folytatni. Ahogy korábbi elemzésünkben írtuk, a Nokia 2012-es teljesítménye tankönyvekbe illő történet, de mostanra az extrém negatív hangulat eloszlott a cég kilátásai körül, sőt, a mostani gyorsjelentés alapján néhány elemző és befektető már túlzottan is derűlátóvá vált. Eközben a cég profitja lényegében eltűntek, készülékeladásai egészen hátborzongató ütemben zsugorodnak, ráadásul a bizonytalanságot növeli, hogy a Nokia Siemens Networks tulajdonlása körül sem tiszta a kép.

Összeomlottak a készülékeladások

A bevétel alulteljesítésében a sokéves mélypontra zuhant készülékértékesítések játszottak szerepet, egyetlen negyedév alatt 30 százalékkal esett vissza a "nem okos" telefonok értékesítése, csupán 55,8 millió darab talált gazdára, miközben az eladott okostelefonok száma is csökkent mind az előző negyedévhez, mint 2012 azonos időszakához képest. A 6,1 millió okostelefonból 5,6 milliót adott a Nokia csúcskategóriás telefonjait tömörítő Lumia termékvonal.

A cég a volument tekintve nagyobb, de a profitabilitás terén lényegesen gyengébb hagyományos mobiltelefonok terén éles versennyel néz szembe a nagy mennyiségek miatt kulcsfontosságú feltörekvő piacokon, miközben az okostelefonértékesítések a 2011 elején bejelentett új stratégia nyomány hanyatlottak sokéves mélypontra. A Nokia az okostelefon-stratégiáját szinte kizárólag a Microsoft Windows Phone platformjára alapozza, miközben a korábbi okostelefonokra telepített Symbian operációs rendszert kivezeti a piacról. A negyedév értékesítései alapján ez lényegében mostanra történt meg, hiszen az eladott okostelefonok 92 százaléka Lumia, azaz Windows Phone készülék volt, szemben az egy negyedévvel korábbi 62 százalékkal.

Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója azt hangsúlyozta a Lumiákkal kapcsolatban, hogy a negyedévben látott 27 százalékos bővülésnél nagyobb ütemben nőhet a termékvonal értékesítése 2013 második negyedévében. A mobilüzletág ugyanakkor egyre élesedő versennyel, lemorzsolódó árakkal és profitokkal szembesül, így összességében a készülékek gyártásával foglalkozó divízióban a cég nem vár lényeges eredményt a második negyedévben sem, az operatív margin (az üzemi eredmény aránya a bevételhez képest) -2 és +4% százalék között alakulhat.

Eltűnt a profit

Miközben a cég termékei iránt látványosan gyengült a kereslet a negyedév során, a profitabilitás is keményen lecsökkent, ráadásul egyetlen egy nagy szegmens sem tudott érdemleges nyereséget termelni operatív szinten (a Nokia Siemens Networks 3 millió eurós eredménye elhanyagolható nagyságú).

Az elemzői konferenciabeszélgetésen előkerült a Nokia Siemens Networks kérdése is, a Nokia többségi tulajdonában álló közös vállalat a cég pénzügyi igazgatója szerint lépéseket tesz a függetlenség irányába, és pénzügyi értelemben önfenntartóvá vált, de ennél többet nem volt hajlandó elárulni az NSN jövőbeli tulajdonlásának kérdéséről. A téma azért nagyon fontos, mert a közös vállalatból a Siemens kihátrálna, és az eredmények alapján az sem egyértelmű, hogy a Nokiának szüksége van a leányra, és képes és hajlandó finanszírozni a jellemzően veszteséges működését.

Kemény technikai szintet tört le

Közvetlenül a gyorsjelentés után 2,5 eurón is megfordult a Nokia árfolyama ,ezzel a március közepe óta építgetett támaszát is fenyegeti a részvény, sőt, a jelen állapot szerint le is törte a lényeges szintet. Ezzel tovább kemény mélységek nyíltak meg a részvény előtt, miközben január közepén még 3,5 euró környékén mozgott az árfolyam.

A Nokia árfolyama (euró)