Vészjóslóan szárnyaló ingatlanárak Kínában

Vágólapra másolva!
Két éve nem látott ütemben nőtt az új ingatlanok ára Kína déli tartományaiban a ma megjelent statisztikák szerint. A kormány által nyomon követett 70 városból 68 esetében emelkedtek az ingatlanárak, ami tovább táplálja az ingatlanbuborékkal kapcsolatos aggodalmakat.
Vágólapra másolva!

Több városban is két éve nem látott mértékben nőttek az ingatlanárak az előző hónapban a Kínai Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A nagyobb városok közül Kantonban 11,1, Pekingben 8,6, míg Sanghajban 6,4 százalékkal nőttek éves alapon az ingatlanárak. Ilyen jelentős emelkedésre 2011 januárja óta nem volt példa ezekben a városokban, úgyhogy több mint két éves rekordról van szó. A kormány által nyomon követett 70 városból 68 esetében emelkedtek az árak, ami 2011 szeptembere óta a legmagasabb arány.

Forrás: [origo]

Valahol láttunk már ilyet...

Ha hihetünk az adatoknak, akkor azok arról árulkodnak, hogy a kereslet még mindig erős, főként a főbb városokban. Ez egyébként összhangban van a városiasodás folyamatával, illetve nem mellékes az sem, hogy az év elején a hitelezés nagyon felpörgött az országban. A folyamattal kapcsolatban eszünkbe juthat az Egyesült Államokban a másodlagos hitelpiac felfutása miatt kialakult ingatlanpiaci árbuborék, és egyre több helyen emlegetik a kínai ingatlanpiacot is buborékgyanús jelenségként.

A kínai vezetés próbálja megfékezni egy buborék kialakulását, de elemzők szerint az árak tovább növekedhetnek, mivel egyelőre a tartományi kormányzások nem hajtják végre száz százalékosan az előírt szigorításokat. Ezek között szerepel a magasabb önrész és magasabb kamatok a második ingatlanokra nyújtott hitelek kihelyezésekor, valamint az értékesítési adók szigorúbb beszedése. Ha ezek az intézkedések teljes mértékben betarthatók lennének, akkor vélhetően egy visszafogható lenne valamelyest a túlfűtött ingatlanpiac. Nyilván ehhez arra lenne szükség, hogy a hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrizzék a banki és főleg az egyéb bankon kívüli finanszírozásokat.

Elemzők szerint legalább két jó indok is van a szigorításokkal szemben. A Citigroup elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés lassulása miatt nem valószínű, hogy további szigorításokat fogunk látni, mert az jelentős növekedésáldozattal járna. A UBS pedig azt emeli ki, hogy a tartományi kormányoknak jelentős bevételt jelent a helyi ingatlanpiac, ezért nem fogják "levágni saját fejősteheneiket". Tavaly több tartományban is a bevételek 20-50 százaléka a földértékesítésekből származott, így ezek drasztikus visszaesése nagy nyomást helyezne az eladósodott tartományokra.

Egy Bloomberg tévének nyilatkozó közgazdász szerint a kínai ingatlanszektor egy buborék, de ez nem azt jelenti, hogy holnaptól esni kezdenek az árak. Eltarthat még egy darabig az áremelkedés. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy sok keleti városban egyelőre a lakosság szabadon elkölthető jövedelme még mindig gyorsabban nő, mint a lakásárak. Szakértők úgy vélik, emiatt ebben az évben akár 7,5-13 százalék közötti ingatlanár emelkedés sem elképzelhetetlen ezekben a városokban.

Az ingatlanfejlesztő cégek most felülteljesítenek

Az ingatlanpiac szárnyalása a tőzsdén is kifejti jótékony hatását, az ingatlanfejlesztő részvények árfolyama az utóbbi időszakban felülteljesíti az teljes kínai piac teljesítményét.

Forrás: [origo]