Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok esései után folytatódik a korrekció az európai tőzsdéken, ahol a jó hangulatot Németország leminősítésének híre sem tudta elrontani. A francia és spanyol kötvényaukciók jól sikerültek, a francia öt éves államkötvényeken rekordalacsony hozam mellett adtak túl. Itthon a BUX nem tud csatlakozni Európához eddig, vélhetően azért, mert az utóbbi napokban felülteljesítőnek számított. A forint viszont nagyobbat gyengült, miután Matolcsy György szerint korlátozhatják a kéthetes jegybanki kötvények hozzáférését egyes bankok számára.Európához hasonlóan Amerikában is korrigálni kezdhetik tegnapi esésüket az indexek, ugyanakkor a bepörgő gyorsjelentési szezon megmozgathatja majd a tőzsdéket. Többek között a PepsiCo, a Morgan Stanley, piaczárás után pedig a Google és a Microsoft is közzéteszi negyedéves eredményét.
Vágólapra másolva!

Nagyot gyengült a forint délelőtt

Az európai piacok emelkedése ellenére a magyar részvényindex kisebb lemaradásban van, amiben az játszhat szerepet, hogy az utóbbi napokban felülteljesítőnek számított az öreg kontinensen. A BUX délben tegnapi záróértékénél mozog, amivel régiós társai között a középmezőnyben foglal helyet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább a Richter menetelése segítheti, a gyógyszercég részvényei 1,2 százalékot erősödtek, amivel kiemelkednek a magyar papírok közül. Az Egis viszont elvesztette reggeli előnyét, és már csak 0,1 százalékos pluszban forog.

A többi blue-chip közül az OTP 0,1 százalékos, a MOL 0,2 százalékos, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékos mínuszt szedett össze.

Az olajtársaság számára jó hír lehet, hogy Törökország támogatná azt a tervet, mely szerint a kurdok Törökországon keresztül exportálhatnának olajat, de a bevételeket a törökök közreműködésével osztanák szét az iraki és a kurd kormányok között. A Mol számára ez azért pozitív, mert a magyar olajtársaság jövőbeli növekedése nagymértékben múlik azon, hogy a társaság mikor lesz képes értékesíteni a kurd mezőkön kitermelhető olajat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A forint nagyobb esésen megy keresztül, amiben Matolcsy György MTI-nek adott interjúja is szerepet játszhat. A jegybank elnöke úgy nyilatkozott, az MNB korlátozhatja a kéthetes kötvényekhez való hozzáférést a bankok számára, ami "kvázi" kamatvágással érne fel számukra. Ezt Rogán Antal is megerősítette ma, aki szerint a lépés csak az egyik módja lenne a jegybank veszteségeinek csökkentésére.

A hazai fizetőeszköz 298 felett is megfordult az euróval szemben, délben 297,4 körül mozog. A dollár/forint árfolyama 228-nál, a svájci franké 244,8-nál jár. A hazai fizetőeszközön eddig a sikeres magyar államkötvény aukció sem tud érdemben segíteni, melyen a tervezettnél több forrást tudott bevonni az ÁKK magas kereslet mellett.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Megütötték a Nokiát

Tart a jó hangulat az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek kissé korrigálni tudják az elmúlt napok nagyobb lejtmenetét. Eddig nem okozott nagyobb pesszimizmust, hogy igaznak bizonyultak a tegnapi pletykák, és tényleg leminősítették Németországot. Egy kisebb, de annál nagyobb elismertséggel rendelkező hitelminősítő, az Egan-Jones a korábbi "A+"-ról "A"-ra rontotta az ország adósbesorolását.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A vételi kedvet segíthetik a sikeres kötvényaukciók is, Spanyolország a tervezett 4,5 milliárd euró helyett 4,71 milliárd eurónyi forrást vont be állampapírok eladása révén. A 10 éves államkötvény esetében 4,61 százalékos aukciós átlaghozam alakult ki, ami 2010 óta a legalacsonyabb hozamnak felel meg.

Franciaországban pedig az öt éves papírok esetében rekordalacsony, 0,73 százalékos átlaghozamszint alakult ki.

Nestlé leglassabb árbevétel növekedését

A Debenhams viszont 9,2 százalékot ugrott, miután a ruhakereskedő 2,7 százalékos egy részvényre jutó nyereség-növekedésről számolt be első féléves jelentésében.

Az Akzo Nobel viszont nem okozott meglepetést gyorsjelentésével, a főbb sorokon a vártnak megfelelően alakult a cég eredménye. Ugyanakkor a vállalat továbbra sem számít a gazdasági környezet javulására. Emiatt a részvények közel 3 százalékot estek.

A Nokiának sincs jó napja, a részvényei 5,4 százalékot zuhantak, miután a szebb napokat is megélt telefongyártó a várakozásoktól elmaradó árbevételről számolt be negyedéves gyorsjelentésében.

Nokia (Helsinki)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Javában zajlik a gyorsjelentési szezon

Az európai jókedv Amerikára is átragadhat, emiatt a tengerentúlon is korrigálhatják tegnapi esésüket a részvényindexek. A határidős indexek alapján 0,3-0,4 százalék közötti emelkedésekre lehet felkészülni.

A gyorsjelentési szezon ma igencsak be fog pörögni Amerikában, 29 S&P 500 komponens rukkol elő számaival. Piacnyitás előtt többek között a PepsiCo, a Morgan Stanley, a Verizon Communications és a Freeport-McMoRan számai lehetnek érdekesek. Piaczárás után pedig a Chipotle Mexican Grill, az IBM, az AMD, a Microsoft és a Google eredménye lesz fontos.

Ezen kívül makroadatokból sem lesz hiány, a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és a philadelphiai Fed index áprilisi alakulását fogják közzétenni.