Vágólapra másolva!
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Magyarország kormánya és a kínai Huawei Technologies, az információs és telekommunikációs technológiák (ICT) egyik vezető globális szállítója csütörtökön Pekingben.
Vágólapra másolva!

A megállapodást Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos és Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettese írta alá.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: a megállapodás értelmében a Huawei az elkövetkező években törekedni fog arra, hogy bővítse magyarországi gyártó tevékenységét, és egyre több hazai beszállítót kapcsoljon be ellátási folyamataiba.

Huawei célként tűzte ki továbbá, hogy minél több első körös beszállítóját hozza Magyarországra. A stratégiai együttműködés részeként a Huawei támogatja Magyarország kormányát a hálózatbiztonság fokozására irányuló munkájában, és kész tevékenyen is részt venni az ország kibertérbeli és távközlési, kommunikációs biztonságának erősítésében.

Az ünnepélyes aláíráson Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország új külgazdasági stratégiát folytat, amelyet keleti nyitásnak nevezett el. Ennek egyik legfontosabb pillére a Kínához fűződő gazdasági kapcsolataink szorosabbra fűzése, amelyben a legjelentősebb szerepet a Magyarországon befektető és munkahelyet teremtő kínai vállalatok játsszák.

A kínai székhelyű Huawei Technologies Co. mobil- és telekommunikációs eszközöket, valamint hálózati berendezéseket gyártó vállalat. Árbevételük 2012-ben 35,4 milliárd dollár volt, amelynek 13 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja. A Huawei Technologies 2005-től működik Magyarországon. A vállalat Pécsett és Komáromban egész Európát ellátó összeszerelő központot, Biatorbágyon és Üllőn pedig szintén európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltet, amelyek export-import volumene 1-1,5 milliárd dollár. A társaság magyarországi ellátó- és logisztikai központja bevételeit idén várhatóan 30 százalékkal növeli, tevékenységének bővítése hazánkban folyamatos.