Vágólapra másolva!
62,5 milliárd forint értékben adott ma el az Államadósság Kezelő Központ 3, 5 és 15 éves állampapírokat. A kereslet mindhárom lejárat esetében magas volt, de leginkább a két rövidebb papír esetében, emiatt növelte meg a 43 milliárd forintosra tervezett aukció nagyságát az ÁKK.
Vágólapra másolva!

62,5 milliárd forint értékben bocsátott ma ki 3, 5 és 15 éves kötvényeket az Államadósság Kezelő Központ. Az állampapírok iránt hatalmas volt az érdeklődése, ráadásul az előző aukcióhoz és a tegnapi másodpiaci hozamokhoz képest is hozamcsökkenést lehetett látni. Érdemes megjegyezni, hogy 15 éves papírokat legutóbb februárban értékesített a kibocsátó, emiatt tűnik hatalmasnak az előző aukcióhoz képest a 64 bázispontos hozamcsökkenés.

A befektetők kimagasló kereslete miatt az ÁKK úgy döntött, hogy 43 milliárd forint helyett 62,5 milliárd forintnyi kötvényt ad el. A 3 és az 5 éves állampapírok esetében 50 százalékkal növelte meg az eladandó mennyiséget a kibocsátó, míg a 15 éves papíroknál "csak" 25 százalékkal.

A 3 éves kötvények esetében 4,65 százalék lett az átlaghozam, az 5 éveseknél 5,09 százalék, míg a 15 évesek esetében 5,66 százalék.

Forrás: [origo]

Ma Spanyolország és Franciaország is tartott állampapír kibocsátást, melyek szintén nagyon jóra sikerültek. A spanyolok 2010 szeptembere óta a legalacsonyabb hozam mellett értékesítették a 10 éves kötvényeiket, míg a francia ötéves papírok rekord alacsony hozam mellett találtak gazdára.