Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok esései után ma már enyhülni látszik az eladói nyomás az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek óvatos pluszba kerültek nyitás után. A befektetők valószínűleg óvatosabbak lehetnek a kezdődő olasz parlamenti elnökválasztás, és a spanyol kötvényaukció előtt is. Nagyobb hangualtromlást eddig nem okozott, hogy tegnap tényleg leminősítette Németországot egy hitelminősítő. Itthon a BUX szintén pluszban mozog, leginkább az Egis nagyobb emelkedésének köszönhetően.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Mélyben maradtak az amerikai tőzsdék
Vágólapra másolva!

Perelhet a Vodafone

Az európai tőzsdék mérsékelt emelkedésével együtt óvatos pluszban mozog a magyar részvényindex nyitás után, annak ellenére, hogy az elmúlt néhány napban a BUX felülteljesítőnek számított Európában. Ezt ma is folytathatja, ugyanis a BUX 0,3 százalékos erősödésével újra kiemelkedik régiós társai közül.

A jobb hangulatot nem tudja elrontani, hogy a bruttó bérek egy év alatt csupán 2,7 százalékkal nőttek februárban a várt 2,8 százalék helyett a KSH közlése szerint.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül az OTP 0,3 százalékos, a Richter 0,1 százalékos, az Egis 1,3 százalékos pluszban mozog, míg a MOL 0,3 százalékot, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékot esett. Az olajtársaság számára jó hír lehet, hogy Törökország támogatná azt a tervet, mely szerint a kurdok Törökországon keresztül exportálhatnának olajat, de a bevételeket a törökök közreműködésével osztanák szét az iraki és a kurd kormányok között. A Mol számára ez azért pozitív, mert a magyar olajtársaság jövőbeli növekedése nagymértékben múlik azon, hogy a társaság mikor lesz képes értékesíteni a kurd mezőkön kitermelhető olajat.

További hír, hogy perelni készülhet a Vodafone, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nehéz helyzetbe hozta a vállalatot azzal, hogy automatikusan nem hosszabbítja meg 2014. októberben lejáró frekvenciaszerződését. Ha az állam nem változtat az álláspontján, csak nagyon drágán, vagy elképesztő technikai nehézségek árán tud csak működni jövő októbertől a cég.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a CIG Pannónia 2,2 százalékot erősödött, és a cég tegnap közölte, hogy lemondott Horváth Béla, a vállalat igazgatóságának elnöke.

A forint nagyobb gyengülésnek indult reggel, és az euróval szembeni jegyzése a 296-as szint közelébe ugrott fel hirtelen. A hazai fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama 227-nél, a svájci franké pedig 243,3-nál jár délelőtt.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Felfelé indult Európa

Az elmúlt napok nagyobb esései után ma kissé oldódik a feszültség az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek nyitás után óvatosan felfelé indultak el.

Nagyobb hangulatromlást eddig nem okozott, hogy igaznak bizonyultak a tegnapi pletykák, és tényleg leminősítették Németországot. Egy kisebb, de annál nagyobb respkettel rendelkező hitelminősítő, az Egan-Jones a korábbi "A+"-ról "A"-ra rontotta az ország adósbesorolását. Emiatt a német DAX index kissé lemaradt társaitól, és minimális mínuszt szedett össze.

A befektetők figyelme leginkább az olasz elnökválasztásra irányulhat, ahol a leköszönő Giorgio Napolitano helyét a jöbbkézép és baloldal közös jelöltje, Franco Marini veheti majd át. Ezen kívül érdemes lesz figyelni a spanyol kötvényaukcióra is, melyen 3, 5 és 10 éves állampapírokat fognak eladni.

Forrás: [origo]

A Nestlé részvényei 2,1 százalékot estek eddig, miután az elmúlt négy év leglassabb árbevétel növekedését érte el a vállalat. Az élelmiszeripari cég organikus értékesítése 4,3 százalékot bővült, ami elmarad az elemzői konszenzusban szereplő 4,7 százaléktól. A devizamozgások 0,9 százalékkal rontották az eladási számokat.