Vágólapra másolva!
Részben az európai tőzsdék gyengélkedése miatt nem enyhült az eladói nyomás tegnap az amerikai piacokon sem, ahol a részvényindexek nagyobb eséseket szenvedtek el. A vételi kedvet később az sem tudta meghozni, hogy a Fed Bézs könyve szerint jobban teljesített az amerikai gazdaság a február-áprilisig terjedő időszakban, mint az azt megelőző három hónapban. A rossz hangulatban a vártnál gyengébb vállalati gyorsjelentések is szerepet játszhattak, a Bank of America, az eBay és az American Express is felemás számokat tett közzé. Nagyot zuhant az Apple, ami az egész technológiai szektort magával ránthatta.Ezek után Ázsiában is esni kezdtek a főbb mutatók, a mínuszok azonban kissé mérsékeltebbek, mint a tengerentúlon. A vételi kedvet a vártnál kissé erősebb japán és kínai makroadatok sem tudják meghozni. Európában viszont már kisebb fellélegzés jöhet, a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos emelkedésre lehet felkészülni nyitás után.
Vágólapra másolva!

Kisebb a japán külker deficit a vártnál

Az európai és amerikai piacok gyengélkedése miatt Ázsiában is leginkább mínuszban mozognak a főbb részvényindexek. Az esést az ausztrál index vezeti, mely közel másfél százalékot veszített értékéből. A japán Nikkei szintén gyengül, de még így is a lélektanilag fontos 13 300-as szint fölött tudott maradni.

A hangulaton nem tud segíteni, hogy 362,4 milliárd jen lett a márciusi japán külkereskedelmi deficit, mely lényegesen kisebb, mint az elemzői konszenzusban szereplő 522,2 milliárd jen. Az export éves alapon 1,1 százalékot tudott növekedni, ami jóval magasabb a 0,2 százalékos várakozásnál.

Ezen kívül 68 kínai nagyvárosban növekedtek a lakásárak március során az előző hónaphoz képest, ez javulást mutat a februári 66-os adat után. 5,7 százalékot nőtt a külföldi befektetések nagysága Kínában, holott csak 1,9 százalékos bővülésre számítottak a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

Forrás: [origo]

400 dollár alatt is járt az Apple

Az európai tőzsdéken uralkodó tegnapi rossz hangulat az amerikai piacokra is átterjedt, ennek következtében az eladók domináltak a parketteken. A pesszimizmust fokozhatták a felemás vállalati gyorsjelentések, többek között a Bank of America és az Abbott Laboratories is kisebb csalódást okozott eredményeivel.

A hangulaton a Fed este publikált Bézs könyve sem tudott segíteni, a közlemény szerint Amerikában mérsékelt volt a gazdasági növekedés a február-április közötti időszakban. Ebben leginkább az építőipar és az autóipar átlagnál jobb állapota, és nagyobb javulása volt az USA legnagyobb segítségére, ami ellensúlyozni tudta a központi kormányzat kiadásscsökkentéseit. A Fed ezzel kissé optimistábban nyilatkozott, mint néhány hónappal korábban, ugyanis az előző Bézs könyvben még enyhébb növekedési jelzéseket fogalmazott meg a jegybank.

Ezen kívül a St. Louis-i Fed elnöke közölte, az inflációs nyomás egyre kisebb és ha tovább csökken, akkor az a Fed-et arra ösztönözheti, hogy növelje eszközvásárlási programját.

Az amerikai részvényindexek ezek után nagyobb mínuszban ragadtak zárásra, a Nasdaq 1,8 százalékot, az S&P 500 1,4 százalékot, a Dow Jones pedig 0,9 százalékot esett.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül lefelé szánkáztak a lejtőn, a leggyengébben a technológiai cégek teljesítettek, leginkább az Apple mélyrepülése miatt. Az óriásvállalat részvényei 5,5 százalékos mínuszban zártak, miután benéztek a 400 dolláros szint alá is, ahol utoljára 2011 decemberében jártak. A mélyrepülésben szerepe volt, hogy a Digitimes szerint az iPad minik iránti kereslet a második negyedévben 20-30 százalékkal lehet kisebb, mivel sokan egy újabb minire várnak. Az Apple egyik beszállítója a Cirrus Logic tegnap profitwarningot tett közzé, mivel a készleteit nem tudta értékesíteni, többen úgy vélik, az Apple megrendelésének csökkenése is közrejátszhatott a figyelmeztetésben.

A Facebook is 1,1 százalékot zuhant, és a közösségi oldallal kapcsolatos hír, hogy az Apple-nél a botrányosra sikerült térképalkalmazás megalkotója, Richard WIlliamson a Facebookhoz igazolt. Ez azt jelezheti, hogy a Facebook komolyan gondolja a mobiltelefonos alkalmazások körében való minél nagyobb teljesítmény elérését.

Forrás: [origo]

A pocsék hangulatban 4 százalékot meghaladó mínuszban is járt az eBay, végül csak 2,6 százalékos mínusszal tért nyugovóra az első ránézésre felemás gyorsjelentése után. Leginkább a várakozásokhoz képest gyengébb kilátások miatt kezdett esni a papír. Az eBay a következő negyedévben 61-63 centes EPS-sel és 3,8-3,9 milliárd dolláros árbevétellel kalkulál, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők 66 centet és 3,95 milliárd dollárt vártak.

Az American Express gyorsjelentése is vegyes eredményeket hozott a főbb sorokon, a bankkártya kibocsátó EPS soron pozitív, árbevétel soron inkább negatív meglepetést okozott. Az mindenesetre jó hír, hogy a vállalat a következő negyedévben 20 centről 23 centre emeli negyedéves osztalék fizetését. A cég részvényei 0,7 százalékos mínuszban zártak.

A Bank of America papírjait is alaposan elintézték tegnap, a részvények 4,7 százalékot estek a vállalat várakozásokhoz képest gyengébb negyedéves eredményei miatt.

Publikálta az első negyedéves vasérc termelési számát a Vale és a Fortescue Metal, előbbi 67,5 millió tonna vasércet bányászott (várt: 68,3 millió tonna), míg az utóbbi 19,4 millió tonnát (várt: 20 millió tonna). Az elmúlt napokban közzétett termelési adatok szerint csak a Rio Tinto tudott az elemzői várakozásokhoz képest több nyersanyagot a felszínre hozni.

Mozgalmas nap lesz a mai gyorsjelentések szempontjából, 29 S&P 500 komponens jelent. Piacnyitás előtt többek között a PepsiCo, a Morgan Stanley, a Verizon Communications és a Freeport-McMoRan számai lehetnek érdekesek. Piaczárás után pedig a Chipotle Mexican Grill, az IBM, az AMD, a Microsoft és a Google eredménye lesz fontos.

Ezen kívül makroadatokból sem lesz hiány, a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és a philadelphiai Fed index áprilisi alakulását fogják közzétenni.