Már látni az alagút végét a Molnál

Vágólapra másolva!
Újabb kulcsfontosságú dátum közeleg a Mol részvényesei számára, május elején lejár ugyanis a korlátozás, amit a Dana Gas vállalt a meglévő részvényei értékesítésére. Februárban a Mol nagytulajdonosa már egyszer megbillentette a részvényt a drasztikus eladással, és erre megint megvan az esélye. Ha elad, azzal viszont a sötét felleg is lekerülhet végre a Mol feje fölül.
Vágólapra másolva!

Sokaknak feltűnhetett, hogy az elmúlt hónapokban a Mol részvénye gyakorlatilag minden technikai támaszt vagy világpiaci emelkedést semmibe véve gyengélkedik, és miután a héten a 16 000 forintos szint is elesett, 10 hónapja nem látott mélységekbe zuhant a kurzus. Véleményünk szerint az érdemi változásra még várni kell néhány hetet, de a fényt már látni az alagút végén! Mielőtt elárulnánk, mire alapozzuk fenti állításunkat, pár hónapot ugorjunk vissza az időben!

Egyszer már borított a Dana

Február 8. fekete nap volt a Mol részvényeseknek, ezen a napon ugyanis a Mol egyik nagytulajdonosa, a Dana Gas pénzügyi nehézségei miatt értékesíteni kényszerült a tulajdonában levő Mol-pakett jelentős hányadát, a Mol teljes részvényállományának 1,6 százalékát, vagyis 1,675 millió részvényt. Tette mindezt 17 575 forintos árfolyamon, ami az előző napi záróárhoz képest 5 százalékkal volt alacsonyabban.

A tranzakció zártával a Dana vállalta, hogy a következő 3 hónapban nem ad el a tulajdonában maradt további 1,4 százalékos Mol-csomagból. A 3 hónapos moratórium lejárta azonban vészesen közelít (május 8. a pontos dátum), ami - ha figyelembe vesszük, hogy a Dana pénzügyi helyzete továbbra sem rendeződött - nem megnyugtató.

Mivel azonban ez publikus információ, elképzelhetőnek tartjuk, hogy többen is arra spekulálnak majd, hogy a Dana eladni kényszerül majd a maradék részvényeket, újabb akár 5 százalékos esést hozva a részvényárfolyamban.

Ezt több formában is megtehetik a befektetők. Az alapkezelők csökkenthetik a portfóliókban tartott Mol mennyiségét, hedge fundok vagy magánszemélyek pedig kölcsönkért papírok eladásával shortolhatják a Molt, hogy aztán a Dana újabb eladását követően olcsóbban vásároljanak.

A történet folytatása azonban továbbra sem egyértelmű. Ha a Dana nem száll ki a Molból záros határidőn belül, akkor a fennmaradó bizonytalanság felülről korlátossá teheti a Mol árfolyamát és nem várható a BUX indexhez képest összeszedett lemaradás ledolgozása sem.

A legmegnyugtatóbb megoldás az ominózus 1,4 százalékos csomag eladása lehetne, mert ez egy átmeneti turbulencia és esés után az eladói nyomás csökkenéséhez, és az árfolyam emelkedéséhez vezethetne. Ebben az esetben akár attraktív beszállási lehetőség is adódhat a Molban hosszabb távon is, hiszen az elemzői vélemények szerint a Mol fair értéke a jelenlegi szinteknél magasabban van. (a Barclays 17 500, Goldman Sachs 18 300, a Jefferies 17 000, a Raiffeisen 20 500, a Nomura 17 500, Credit Suisse 19 200, a KBC Securities pedig 18 000 forintos célárat határozott meg, az átlagos célár pedig 18 285 forint).

Érdemes lesz tehát résen lenni és figyelemmel kísérni a Danával kapcsolatos híreket, mert a május 8-i dátum közeledtével és az izgalmak fokozódásával akár komolyabb ármozgások is elképzelhetők!