Elhasalt az Egis partnere!

Vágólapra másolva!
Felhagy a Rituxan biohasonló változatának vizsgálataival a koreai Celltrion, a lépés indokai egyelőre nem ismertek a Bloomberg tudósítása szerint. A Roche csúcsértékesítésű gyógyszerének generikus változata idén év végén lépett volna a harmadik kutatási fázisba, vagyis már előrehaladott szakaszban jártak a vizsgálatok. A hír nagy negatív meglepetés, de egyelőre nem tudni, hogy a vállalat a későbbiekben tovább folytatja-e a teszteket. A Celltrion árfolyama mindenesetre hatalmas, két nap alatt 25 százalékos zuhanást szenvedett el. A kelet-közép-európai régióban a koreai cég bizonyos termékeit forgalmazó Egis hirtelen közel 2 százalékos esést mutat a hírekre.
Vágólapra másolva!

Nem vizsgálják tovább a Celltrion termékét

A Bloomberg információi szerint a dél-koreai Celltrion felhagy az egyik készítményének tesztelésével, legalábbis a CT-P10 névre hallgató terméke lekerült az Európai Gyógyszerfelügyelet hivatalos, vizsgálati fázisban levő készítményeinek listájáról. A hír érdekessége az, hogy a Roche csúcsértékesítésű Rituxan nevű készítményének biohasonló változata már a vizsgálatok késői fázisában járt, az év második felében a harmadik, végső szakaszba került volna a teszt.

Egyelőre nem ismert, hogy a Celltrion miért függesztette fel a vizsgálatokat (hogy az csupán a kutatási projektek racionalizálásából, vagy a jelenleg is folyó vizsgálati fázis megállapításaiból következik-e), és azt sem tudjuk biztosan, hogy a későbbiekben folytatódhatnak-e azok. A szabályok értelmében mindenesetre a generikus gyártóknak több fázisos vizsgálatokon keresztül kell bizonyítani, hogy az általuk fejlesztett készítmények az originális termék szerinti hatásokkal járnak. Ehhez meg kell felelni a teszteken, vagyis a Celltrion akkor fogja tudni elkezdeni Európában értékesíteni a Rituxan biohasonló változatát, ha a most felfüggesztett tesztek minden fordulóját sikeresen veszi.

A harmadik szakasznak viszont egyelőre úgy tűnik, hogy nem akar nekifutni a vállalat. Ha a készítményt véglegesen dobja majd palettájáról a Celltrion, az egyértelműen rossz hír, azonban a befektetők még akkor sem igazán örülhetnek, ha csak pillanatnyi megtorpanásról van csupán szó. Amennyiben ugyanis későbbi időpontban ugyan, de elkezdené a harmadik körös vizsgálatokat a vállalat, azzal már akár jelentős versenyhátrányt is elszenvedhetne más, hasonló termékeket fejlesztő gyógyszercégekhez képest. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy az originális Rituxant olyan más gyógyszercégek is másolnák a Celltrion mellett, mint a Boehringer, vagy a Novartis.

A hír nem maradt árfolyamhatás nélkül, a Celltrion árfolyama ma 15 százalékkal zuhant, két nap alatt pedig a vállalat értékének negyede elpárolgott.

A Celltrion árfolyamának alakulása (dél-koreai won)

Forrás: [origo]

Áttételesen az Egis is érintett

Mivel az Egis a Celltrion bizonyos készítményeinek közép-kelet-európai forgalmazója, a dél-koreai vállalat termékével kapcsolatos hírek áttételesen a hazai vállalatra is hatást gyakorolnak. A Rituxan ugyanis aegy következő készítmény lehetett volna, melynek biohasonló változatát a hazai gyógyszercég is elkezdi értékesíteni a régióban. Mivel a harmadik fázisú vizsgálatok elindítását törölték, egyelőre nagyok a kérdőjelek a termék piacra dobásának időzítését illetően, ami láthatóan az Egis részvényeit is megviselik.

A Celltrion termékeinek forgalmazására az Egis befektetői egy jó középtávú sztoriként tekintettek, melyet akár az árfolyam további emelkedésének katalizátoraként is számon tartottak. A Rituxan biohasonló változatának csúszása azonban a projekttel kapcsolatos fokozott kockázatokat domboríthatja ki, ez érezhető a nyomás alá helyeződő részvényárfolyamon is.

Az Egis árfolyamának alakulása

Forrás: [origo]

A vállalat következő évekre becsült profitnövekedéséhez a Celltrion termékeinek forgalmazásából származó eredménybecslések is hozzájárulhatnak, így persze nem teljesen ok nélküli a befektetők aggodalma. Fontos azonban kiemelni, hogy a mai hír egyetlen termék vizsgálatainak megakadására vonatkozik, miközben az Egis a Celltrion nyolc kifejlesztendő termékének lehetséges forgalmazására kötött szerződést.

Bár tehát a mai hír hatása az eredményvárakozások várhatóan nem fognak esni, arra azonban pont elég lehet mindez, hogy az elmúlt hetekben az EPS várakozásokban tapasztalt emelkedő trend megtorpanjon. Ez persze az árfolyamot is inkább gátolja majd, mint segíti az emelkedésben.

Így már a Celltrion tulajdonos kilépése is másként fest

A mai hírek fényében a Celltrion alapító tulajdonosának napokban érkezett bejelentése is negatív színezetet kaphat a befektetők fejében. A Seo Jung-Jin tulajdonában álló Celltrion Holdings ugyanis a 23 százalékos részesedésének értékesítését tervezi a dél-koreai gyógyszercégben, ami a mai hírek fényében utalhat akár arra, hogy a cég elnöke már göröngyösebbnek látja a vállalat előtt álló utat.

Nem biztos persze, hogy ez olyan rossz hír, hiszen a nagytulajdonos a nagy globális gyógyszercégek között keres vevőt a részesedésének. Egy ilyen jelentős súlyú szereplő pedig valószínűleg inkább előre tudná lendíteni a cég kutatásait és működését, ami a biohasonló megállapodáson keresztül talán a hazai gyógyszercégre is inkább jótékony hatással lehetne. Persze ez pusztán feltételezés, az eddig látottak egyelőre inkább a kockázatokat domborítják ki.

Forrás: [origo]