Összeomlott az Apple

Vágólapra másolva!
Elpáholták az Apple-t, 5 százalékos mélységben is járt a részvény árfolyama, és alig egy hajszál választja el, hogy a 400 dolláros lélektani szintet is letörje. Jövő héten érkezik a gyorsjelentés, és egyelőre csak rossz híreket hallani róla, ráadásul a cég beszállítói is gyengén muzsikálnak.
Vágólapra másolva!

Megint keményen ütik az Apple-t, az árfolyam több mint 5 százalékot zuhant a kereskedés első órájában a Nasdaqon, és 405 dollár közelében is megfordult. A részvény ezzel ismét kritikus szinteket tört le, és öles léptekkel halad lefelé az ősszel megkezdett csökkenő trendben a lélektanilag is fontos 400 dollár felé.

Az Apple árfolyama az elmúlt napokban (dollár)

A negatív részvénypiaci hangulat mellett talán hozzájárul a mélyrepüléshez, hogy a tajvani Digitimes értesülései szerint a tavaly októberben bemutatott iPad Mini értékesítései is rendkívül gyengén alakultak, a második negyedévben 20-30 százalékos visszaesésre lehet számítani a kisebb iPad eladásaiban. Érdemes hozzátenni, hogy az Apple nem teszi közzé, hogy a teljes iPad-eladáson belül az egyes modellek mekkora szeletet tesznek ki, így nehéz elképzelni, hogy pontos adatokon alapulna a Digitimes becslése.

A portál a beszállítók megkérdezésére alapozza az állítását, és indoklásként csak annyit ír, a vásárlók már most a kisebb táblagép frissített modelljére várnak, ami a "nagytestvérekhez" hasonlóan már a nagyobb felbontású, "retina" kijelzővel kerülne a piacra. Egyelőre azonban semmi nem utal arra, hogy az Apple hamarosan piacra akarna dobni egy újabb tabletet.

Egybevág ezzel az is, hogy az Apple egyik fontos chipbeszállítója, a Cirrus Logic profitwarningot tett közzé, arra figyelmeztette a befektetőket, hogy a negyedik negyedévben váratlanul magasak voltak a készletek, emiatt egyszeri költségei támadtak a cégnek. Ez a cég chipjei iránti kereslet gyengeségére utal, és még ha nem is kizárólag az Apple a társaság vásárlója, nem vet jó fényt az Apple kilátásaira sem a hír.

Az elemzők sem hisznek már annyira

Az Apple jövő kedden teszi közzé a gyorsjelentését, és egyre inkább úgy tűnik, a legoptimistább elemzők is elvesztették a hitüket a cég teljesítményében, egyre másra jelennek meg a célár-csökkentések és a gyorsjelentéssel kapcsolatos pesszimista kommentárok. Azt is érdemes hozzátenni, hogy az elemzői célárakból számított konszenzus még mindig 45 százalékos felértékelődési potenciált rejt magában.

Ma a Bernstein Research elemzője állt be a sorba, Toni Sacconaghi szerint ha igaznak bizonyulnak a feltételezéseik, és az Apple nem áll elő számottevő osztalékemeléssel vagy egyéb készpénz-visszajuttatási tervvel, akkor további komoly nyomás nehezedhet az árfolyamra. Nemrégiben az egyik legismertebb, és sokáig az egyik legoptimistább Apple-elemző, Gene Munster is csökkentett célárán, és azt jósolta, hogy a piaci várakozásoknál is gyengébb prognózist ad majd a menedzsment az aktuális negyedév teljesítményére.

Nagyon csúnya a technikai kép

Az Apple technikai képe is egészen lehangoló, hiszen miközben az elmúlt hetekben úgy tűnt, 420 dollár környékén végre támaszra lelt az árfolyam, ma mintha keresztülhúzná ezeket a reményeket a méretes zakó. A 400 dolláros lélektani határ fontos támasz lehet még, részben mert kerek szintről van szó, alatta ugyanakkor további mélységek nyílnak meg, a következő fontos támaszszint csak 365-370 dollár körül rajzolódik ki a napi grafikon alapján.

Az Apple árfolyama (dollár)