Hoppon maradt a Tesco, kivonulnak Amerikából

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint a felére zuhant vissza a Tesco adózás előtti nyeresége tavaly egy év alatt, miután Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi láncának több milliárd fontos leírásokat kell végrehajtania az amerikai egységeinek eladása, és az európai ingatlanprojektjeinek leállítása miatt. Ennek következtében a vállalat egyszeri tételektől tisztított profitja több mint 20 év után először csökkent, amire a befektetők is eladásokkal reagáltak. A Tesco részvényei 3 százalékot zuhantak.
Vágólapra másolva!

Óriási mértékben, kevesebb mint felére zuhant vissza a Tesco adózás előtti nyeresége tavaly egy év alatt, miután a cégnek összesen 2,4 milliárd fontos veszteségleírást kellett végrehajtania különböző egységeinél - írja a Financial Times. Az egyszeri tételektől tiszított profit 14,5 százalékos zuhanás után 3,55 milliárd fontot tett ki, ami annak fényében lehet különösen fájó, hogy a társaságnál több mint 20 éve nem fordult elő éves profitcsökkenés.

Forrás: [origo]

Az üzletlánc 1,2 milliárd fontos veszteséget kénytelen elszenvedni az amerikai piacról történő kivonulás során, mivel a társaság eladni kényszerül a hat évvel ezelőtti megnyitása óta csak veszteséget termelő Fresh & Easy nevű amerikai üzleteiket. A vállalatnak ráadásul brit ingatlan projektjein is 804 millió fontos veszteségleírást kell végrehajtania, és Európában is további 600 millió fontos leírásra kényszerül.

Ennek oka, hogy a Tesco a jelenleg futó áruházépítéseit fokozatosan leállítja Nagy-Brianniában és Európában, és a közeljövőben sem kíván nagyobb áruházakat építeni, mivel az elkövetkezendő időszakban az online üzletágának és a kisebb üzletek kiépítésére szeretné helyezni a hangsúlyt.

Philip Clarke vezérigazgató szerint az óriási profitcsökkenés arra kényszeríti a vállalatot, hogy újrapozícionálja magát a piacvezető szerepének fenntartása érdekében. Laurie McIlwee pénzügyi igazgató pedig közölte, az amerikai egységeik eladása a tervek szerint halad, azonban a folyamat lezárására még legalább három hónapot várni kell. A vállalatnál arra számítanak, hogy az amerikai piacról történő kivonulás után egyszámjegyű profitnövelésre lesznek képesek, és az osztalék emelése is lehetővé válik a korábbi terveknek megfelelően.

A Tesco árbevétele ugyanakkor 1,3 százalékos éves növekedés után 72,36 milliárd fontot tett ki tavaly. Ebből a cég proftjának 75 százalékát adó brit üzletek üzemanyagáraktól és az áfától tisztított árbevételének növekedése 0,5 százalékos volt a negyedik negyedévben, ami az utóbbi három év legnagyobb mértékű negyedéves bővülésének felelt meg.

Forrás: [origo]

A kedvezőtlen hírekre a Tesco részvényei 4 százalékos eséssel reagáltak, és délután is 3 százalékos mínuszban forognak Londonban. Ezzel nő az esélye, hogy Warren Buffett tovább növeli részesedését a társaságban, mivel a guru korábban jelezte, ha tovább esik a papírok árfolyama, megduplázhatja 5 százalékos tulajdoni hányadát.

Tesco árfolyama (London)

Forrás: [origo]