Vágólapra másolva!
Percek alatt tova tűnt a kezdeti jó hangulat az európai tőzsdékről, ahol a részvényindexek hirtelen a negatív tartományba csúsztak vissza délelőtt, a DAX például két százalék feletti mínuszban is járt. A mélyrepülést egyesek Németország lehetséges leminősítésével, a közel-keleti feszültségek kiújulásával, míg mások hibás megbízásokkal magyarázták. A rossz kedv a hazai parkettre is átterjedt, a BUX szintén visszaesett, azonban gyorsan vissza tudta tornázni magát, leginkább az OTP remeklésének köszönhetően. A magyar piac kisebb pluszával felülteljesíti az európai börzéket.Európa gyengélkedése ellenére Amerikában emelkedéssel indulhat a kereskedés, a részvényindexek folytathatják tegnap megkezdett útjukat felfelé. Többek között a Fed Bézs könyve, és a vállalati gyorsjelentések azonban megmozgathatják majd a piacokat.
Vágólapra másolva!

Élen a BUX

A délelőtti hangulatromlás után kissé javítani tudott a magyar részvényindex, mely tegnapi záróértéke fölé tornázta vissza magát, leginkább az OTP jó teljesítményének köszönhetően. A BUX ezzel kiemelkedik régiós társai közül, a szomszédos piacokon az eladók vannak fölényben.

Forrás: [origo]

Az OTP jó teljesítményében az is szerepet játszhat, hogy a Citi elemzője a korábbi 3950 forintról 5460 forintra emelte az OTP részvények célárát. A szakértő ezzel közel 20 százalékos felértékelődési lehetőséget lát a papírban. Ugyanakkor negatív hír, hogy a Moody's szerint idén sem fog profitot termelni a magyar, a szlovén és a román bankszektor. A bankpapír 0,9 százalékot erősödött eddig.

A Magyar Telekom szintén jól teljesít, 0,5 százalékot emelkedett, és a MOL is 0,2 százalékos pluszt szedett össze. Az olajpapírt az is segítheti, hogy a vállalat 340 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott.

A két gyógyszercég részvényei viszont lemaradtak társaiktól, a Richter 0,6 százalékot, az Egis pedig 0,8 százalékot esett.

Forrás: [origo]

A forintra nem hatott a részvénypiaci hangulatromlás, továbbra is két hónapos csúcsához közel, a 294,1-es szint körül imbolyog az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 222,9-nél, a svájci franké 241,5-nél mozog. Az előbbi esetében utoljára március elején, az utóbbinál pedig március közepén járt hasonló magasságok közelében a jegyzés a forint szempontjából.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Kivonul Amerikából a Tesco

Az amerikai piacok felpattanása után kedvező hangulatban indult a kereskedés az európai tőzsdéken, és úgy nézett ki, a részvényindexek korrigálni tudják az elmúlt napok eséseit. A jókedv azonban gyorsan elszállt, és hirtelen eladói nyomás alá kerültek a parkettek. A DAX 2 százalék fölötti mínuszban is járt, délben 1,2 százalékos mínuszban mozog. A német indexet az sem tudja segíteni, hogy a német 10 éves államkötvények mai aukcióján rekordalacsony hozam alakult ki.

DAX index alakulása (pontban)

Forrás: [origo]

A Reuters által megkérdezett traderek vegyes okokkal magyarázták a hirtelen esést, felmerültek európai országok - köztük Németország - leminősítésével foglalkozó pletykák, a kiújuló közel-keleti feszültségek, egy hatalmas programozott kereskedés egy nagy bankháztól és hibás megbízás is a német piacon.

A rossz hangulat javulását nem segíthették a vártnál rosszabb brit munkaerőpiaci adatok sem, a munkanélküliségi ráta a januári 7,8 százalékról 7,9 százalékra ugrott februárban, holott az elemzők stagnálást vártak előzetesen. A második hónapban két ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma annak ellenére, hogy 60 ezer fős bővülésre számítottak.

Forrás: [origo]

A német Daimler autógyártó részvényei 0,2 százalékos mínuszt szedtek össze a rossz hangulatban, miután a vállalat eladja az Airbusokat gyártó EADS-ban meglévő 7,5 százalékos részesedését. Az EADS befektetői viszont megörültek a hírnek, a papírok ugyanis 4,5 százalékot drágultak.

Az ING 1,1 százalékot erősödött, melyben az a hír is szerepet játszhat, hogy a pénzintézet 1,5 milliárd dolláros IPO keretében vinné tőzsdére az amerikai biztosítási egységét. A vállalat 64,2 millió részvény eladását tervezi 21-24 dolláros áron, és az elsődleges tőzsdei kibocsátást követően az ING 75 százalékos részesedést birtokolna a cégben. A részvények kissé veszítve értékükből 0,2 százalékos pluszban mozognak.

A londoni FTSE-t a Tesco 2,5 százalékos zuhanása is húzza lejjebb, az üzletlánc részvényei azután kezdtek esni, hogy a cég vártnál gyengébb gyorsjelentéssel rukkolt elő. A vállalat csupán 124 millió fontos nyereséget ért el az első negyedévben az egy évvel korábbi 2,81 milliárd font után, amiben az amerikai üzleteinek pocsék teljesítménye is szerepet játszott. Emiatt a társaság bejelentette, elhagyja az USA piacát.

Pluszban nyithat Amerika

Amerikában folytatódhat a tegnap megkezdett emelkedés, a határidős indexek alapján 0,4-0,6 százalékos erősödésre lehet felkészülni nyitás után. Ma fontosabb makroadat nem kerül nyilvánosságra az Egyesült Államokból, egyedül a Fed Bézs könyvére figyelhetnek majd a befektetők.

Ezen túl a gyorsjelentési szezon is folytatódik, piacnyitás előtt az Abbott Laboratories, a Bank of America gyorsjelentése, piacnyitás után pedig az American Express és az eBay beszámolója lehet kiemelt jelentőségű.