Halomra veszik a részvényeket a befektetők

Vágólapra másolva!
Továbbra is zsákszámra öntik majd a pénzt a részvénypiacokra a BlackRock vezére szerint, így év végéig folytatódhat az emelkedő trend a tőzsdéken. A növekedést a Fed pénznyomdája segítheti. A BlackRock is rekordértékű tőkebeáramlást könyvelhetett el az első negyedévben, amivel teljes kezelt vagyona közel 4 ezer milliárd dollárt tesz ki.
Vágólapra másolva!

Folyik a pénz a részvényekbe

Változatlanul öntik majd a pénzt a befektetők a részvénypiacokba Larry Fink - a világ legnagyobb alapkezelőjének, a BlackRocknak a vezérigazgatója - szerint. A BlackRock is rekord mértékű tőkebeáramlást könyvelhetett el az idei első negyedévben. Egyik legnagyobb intézményi ügyfelük hétfőn például 1 milliárd dollár értékben vásárolt részvényeket.

A BlackRock ügyfelei összesen 33,7 milliárd dollárt fektettek a cég részvény alapjaiba az első negyedévben, míg a kötvényalapokból 2,6 milliárd dollár áramlott ki. A cég a jelentésében azt írja, hogy elsősorban a történelmi mélységben lévő kamatok miatt keresik a befektetők az olyan eszközöket, amelyekkel nagyobb hozamot tudnak elérni.

A BlackRock által kezelt alapokban lévő eszközök értéke az első negyedévben majdnem 4 ezer milliárd dollárt tett ki, ami szintén a valaha volt legnagyobb érték.

USA, Mexikó és Japán lehet jó befektetési célpont

Fink a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy a befektetők nem válogatás nélkül veszik a részvényeket, és alapvetően három kategóriát lehet megkülönböztetni szerinte, amelyekbe érdemes lehet befektetni, méghozzá az amerikai, a mexikói és a japán részvényeket.

Mexikó abból profitálhat elsősorban, hogy az erősödő kínai deviza és emelkedő munkabérek relatíve sokkal vonzóbbá teszik a latin-amerikai országot. Emellett pedig Mexikó csaknem ugyanakkora földgáz potenciállal rendelkezik, mint az Egyesült Államok.

Japánnal kapcsolatban pedig azért optimista Fink, mert szerinte legalábbis rövid távon a jegybanki intézkedések hatására olyan befektetők is beléphetnek újra a szigetország értékpapírpiacaira, akik az elmúlt 20 évben elkerülték azt, ezzel is növelve a japán papírok iránti keresletet.

A pénznyomda és a hitelezés fűtheti a piacokat

A BlackRock vezére továbbra is optimista a részvényeket illetően, szerinte azok az év végén a jelenlegi szinteknél magasabban állhatnak majd. Az olyan befektetőknek pedig, akik egy 5 százalék körüli korrekciót várnak azt javasolja, hogy ragadják meg majd az alkalmat és vásároljanak be.

A felívelő trend melletti elköteleződését arra alapozza, hogy szerinte a Fed változtatás nélkül folytatja majd eszközvásárlási programját, méghozzá hosszabb ideig, mint azt a piac várja, és a monetáris stimulus fokozatos lassítása csak év vége felé vagy jövő év elején kezdődhet. Ez pedig tovább fűtheti majd a kockázatosabb értékpapírok iránti keresletet.

Emellett Fink szerint a részvénypiaci emelkedés kulcstényezője lehet a kisvállalatoknak történő hitelezés is. Ezt azzal indokolja, hogy a bankok jelenleg is elkötelezettek a kölcsönnyújtás mellett, és ha a kamatlábak továbbra is alacsonyan maradnak és a cégek olcsón juthatnak forráshoz, az akár a munkaerő keresletet is fellendítheti. Utóbbi tényező pedig a gazdasági növekedést is tovább gyorsíthatja.