Elindult az államkincstár új rendszere

Vágólapra másolva!
Egy héttel korábban fejeződött be az Magyar Államkincstárnál az új informatikai rendszerre való átállás, így szerdától lehet már ügyeket intézni az új rendszeren. Az áprilisi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, május 2-án utalják.
Vágólapra másolva!

Az új rendszerre való átállás nem érinti az egészségbiztosítási szerveknél benyújtott terhességi gyermekágyi segély (tgyás) megállapítását. Ha valaki nyilatkozik arról, hogy lemond a gyesről, ezt a kincstár tudomásul veszi, és kiadja a szükséges adatokat. Az államkincstár az új, a korábbi rendszernél korszerűbb, biztonságosabb és egységes informatikai rendszer bevezetésével automatizálja a kérelmek feldolgozását, biztonságossá téve ezáltal az ellátások megállapítását és folyósítását. Az új rendszerre való átállás azonban időigényes volt a sok millió adat átemelése miatt.

Az államkincstár közleményben cáfolta a Napi Gazdaságban szerdán megjelenteket, miszerint akár több hónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást, illetve emiatt tízezrek maradnak gyes nélkül. A március 22-e után benyújtott igényeket időrendi sorrendben dolgozzák fel, a kincstár családtámogatási irodáin dolgozók rendkívüli munkavégzésével. A gyermekgondozási segély iránti új igényeket április 30-áig teljeskörűen fel kívánják dolgozni. Az áprilisi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, május 2-án utalják. A Magyar Államkincstár csaknem 1,5 millió embernek folyósít valamilyen családtámogatási ellátást, de ezeket eddig is pontosan, időben utalták ki - közölte a kincstár.