Perelne a frekvenciáiért a Vodafone

A Vodafon Red szolgáltatását reklámozó szöveg mellett megy el egy résztvevő a Vodafone Magyarország Zrt. budapesti sajtótájékoztatóján 2012. október 1-jén
Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetbe hozta a Vodafone-t a médiahatóság azzal, hogy nem hosszabbította meg lejáró frekvenciaszerződését. Ha az állam nem változtat az álláspontján, csak nagyon drágán, vagy elképesztő technikai nehézségek árán tud csak működni jövő októbertől a cég. A Vodafone perre készül.
Vágólapra másolva!

Piaci felfordulást okozhat, hogy a Vodafone által használt frekvenciasávok használati joga 2014. október 8-án lejár, és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) április 8-án azt közölte a céggel, hogy nem kívánja automatikusan meghosszabbítani.

A Magyar Telekom/T-Mobile és a Telenor nincs ilyen helyzetben, mert esetükben - a Vodafone-nal ellentétben - az NMHH elődje még korábban hozzájárult, hogy megfelelő díj megfizetése ellenében a 900-as sávjaikat további hét és fél évig használhassák. Az 1800-as sávért nekik is újra fizetniük kell, de nagy különbség, hogy a 900-as alaphálózat működése náluk 2016. május 4-ig biztosított.

A 900-as és 1800-as sávokat a szolgáltatók hang- és adatátvitelre egyaránt használják, modern mobiltávközlési szolgáltatáshoz és országos lefedettséghez mindkettőre szükség van. A Vodafone nem cáfolta azon értesülésünket, hogy beperli az NMHH-t, ha nem születik a felek között egyezség. A hatósági döntést követően a cég felszólította az NMHH-t a szerződés meghosszabbítására, de a 30 napos határidő letelte előtt, azaz legkésőbb május nyolcadikán beadhatják a keresetet a médiahatóság ellen.

"A megállapodás nemcsak a cég érdeke, hanem az államé is, mert így lehet maximalizálni a frekvenciasávokból származó bevételt. Nem beszélve arról, hogy egy frekvencia-árverés iránti bizalmat és befektetői kedvet vélhetően negatívan befolyásolna az a tény, hogy párhuzamosan per folyik a bíróságon amiatt, mert az állam nem tartja be a frekvenciajogosultsággal kapcsolatos szerződéseit" - mondja Marchhardt Pál, a Vodafone szabályozásért is felelős vezérigazgató-helyettese.

Ha a Vodafone nem tud megállapodni az NMHH-val, akkor elvileg teljesen pőrén kellene kiállnia arra a jövőbeni frekvenciaaukcióra, amelyen a lejáró sávokat várhatóan újra értékesíteni fogja az állam. Ha ezen nem nyernek, akkor frekvencia nélkül az ügyfeleiket nem tudják majd kiszolgálni. "Ha a hatóság nem biztosítja számunkra a szolgáltatók közötti egyenlő elbánás elvét, kénytelenek leszünk megindítani a pert, ha szükség lesz rá" - mondja Marchhardt Pál. Az NMHH időt kért a válaszadásra, amikor a szerződéskötésről kérdeztük szerdán.

Kincshez jut az állam

Az állam távközlési stratégiáját végrehajtó NMHH kezében 2014 végére így meglehetősen nagy frekvenciavagyon halmozódhat fel, amelyet egy ma még nem ismert koncepció szerint hasznosíthat. Elvileg ekkor már rendelkezésére áll majd a jelenleg analóg tévézésre használt 800-as sáv, egyezség híján a Vodafone 900-as sávszelete és az a 900-as rész, amelyet az állami mobilcég használt volna, valamint a teljes 1800-as sáv.

Vagyis gyakorlatilag csak a T-Mobile és a Telenor által használt 900-as részek lesznek foglaltak, valamint a 2004-ben használatba adott 2,1 gigahertzes sáv három blokkja, amelyet a mobilszolgáltatók használnak. A többivel úgy sáfárkodik a hatóság, ahogy szeretne.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ebben a tényleg hatalmasnak mondható frekvenciatartományban egy állami mobilcég még többszörösen is kényelmesen elférne, ami azt is jelenti, hogy a jövőre lejáró frekvenciahasználati szerződések esetleges meghosszabbítása nem veszélyezteti egy piacra lépő új szolgáltató frekvenciahasználati lehetőségeit. Ám tavaly az állam már megpróbált egy saját hálózat építésével belépni a piacra, és nem szakmai, nem anyagi, pusztán jogi problémákon múlt, hogy ez nem sikerült.

A kivonulás nem valószínű

A Vodafone számára a 900-es frekvencia gyakorlatilag életbevágóan fontos. Bár technikailag elképzelhető, hogy e nélkül, esetleg a jövőbeni aukción elnyert, általa ma is használt 1800-as blokkot megtartva még tudna szolgáltatni, ám ekkor költségei jelentősen megemelkednének, alapos versenyhátrányba kerülve, mivel szűkülne a rendelkezésére álló szolgáltatási tartomány.

A brit anyavállalat az eddigi példák szerint hajlandó lenne az új frekvenciákhoz jutás érdekében a többletterhek finanszírozására, hiszen a magyarországi kis piac befektetési igényei eltörpülnek a nagyobb Vodafone vállalatok számai mögött, s a piacról való esetleges kivonulás pletykáit korábban is, és most is határozottan cáfolták.

Mivel a Vodafone várhatóan perelni fog a számára fontos frekvenciáért, az várhatóan bizonytalan jogi státusba kerül, így az NMHH jelentős kockázatot venne a nyakába, ha megpróbálná másnak eladni, egybecsomagolva egyéb frekvenciákkal. Egy ilyen tender kiírása nem valószínű, mert ha a Vodafone megnyerné a pert, azzal minden bukna. Ezt a hibát egyszer már elkövették, tavaly, amikor a negyedik, állami mobilcég tervezett indulását összekapcsolták egy piaci frekvenciaaukcióval, és az aukció teljes bukása elég nagy piaci kavarodást okoz még ma is.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.