Vágólapra másolva!
A délelőtti hirtelen hangulatromlás következtében nagyobb mínuszba csúsztak vissza az európai részvényindexek, és az eladói nyomás napközben sem enyhült, így a nap végén is a negatív tartományban mozognak a főbb mutatók. A rossz hangulatra csak "rátehettek egy lapáttal" az európai autópiac újabb visszaeséséről árulkodó adatok. Ezt látva Amerikában is nagyobb esések láthatóak a tőzsdéken, és a felemás vállalati gyorsjelentések sem segítik a piacokat. Itthon a BUX elvesztette előnyét nap végére, és tegnapi záróértékéig csúszott vissza, leginkább az OTP visszaesése miatt.
Vágólapra másolva!

Elfáradt a BUX

Zárásra elvesztette előnyét a magyar részvényindex, melynek így nem sikerült folytatni a tegnapi emelkedését. A BUX végül tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést, amivel még így is régiós társai fölött teljesített.

Forrás: [origo]

A BUX az OTP-vel együtt gyengült el, a bankpapír egész napos jó teljesítménye után 0,2 százalékos pluszban zárt, pedig 1 százalék fölötti erősödésben is mozgott. Ebben az is segítségére volt, hogy a Citi elemzője a korábbi 3950 forintról 5460 forintra emelte az OTP részvények célárát. A szakértő ezzel közel 20 százalékos felértékelődési lehetőséget lát a papírban. Ugyanakkor negatív hír, hogy a Moody's szerint idén sem fog profitot termelni a magyar, a szlovén és a román bankszektor.

A Magyar Telekom viszont megtáltosodott nap végére, és 1 százalékot tudott emelkedni. Rajtuk kívül a MOL 0,3 százalékot drágult, a két gyógyszercég részvényei viszont lemaradtak társaiktól, a Richter 0,6 százalékot, az Egis pedig 2,2 százalékot esett.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda tulajdonosai részvényenként 44 forintos osztalékot fognak kapni a társaság döntése értelmében. A részvények 0,4 százalékot estek ma.

A forint eddig a maga útját járja, láthatólag nincsenek rá nagyobb hatással a részvénypiaci hangulatváltozások. A hazai fizetőeszköz kisebb gyengülés után 294,5 körül mozog az euróval szemben, a dollár/forint árfolyama 225,4-nél, a svájci franké 242,3-nál található késő délután.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nincs javulás Európában

Továbbra sem bírnak talpra állni az európai tőzsdék, ahol a délelőtti hirtelen hangulatromlás után a főbb részvényindexek változatlanul nagyobb mínuszban mozognak. A Reuters által megkérdezett traderek vegyes okokkal magyarázták a hirtelen esést, felmerültek európai országok - köztük Németország - leminősítésével foglalkozó pletykák, a kiújuló közel-keleti feszültségek, egy hatalmas programozott kereskedés egy nagy bankháztól és hibás megbízás is a német piacon.

A hangulat javulását nem segítheti, hogy az európai autógyártók szövetségének (ACEA) adatai szerint több mint 10 százalékot zuhant az európai autóértékesítés márciusban az előző év azonos időszakához képest.

Az egyik legnagyobb esést a német DAX szenvedi el, mely 2,3 százalékot veszített értékéből. Ebben nagy szerepe van a többek között az európai autópiac nagyobb visszaesése miatt zuhanó BMW részvényeknek is, melyek 3 százalékot gyengültek. Rajta kívül a Daimler is 1,8 százalékos, a Volkswagen pedig 3,2 százalékos mínuszt szedett össze. Nem csak a német, hanem a francia autógyártók papírjai is zuhannak, a Peugeot-Citroen 3,8 százalékot, a Renault pedig 3,2 százalékot esett.

A Daimlerrel kapcsolatos további hír, hogy a vállalat eladja az Airbusokat gyártó EADS-ban meglévő 7,5 százalékos részesedését. Az EADS befektetői viszont megörültek a hírnek, a papírok ugyanis 4,5 százalékot drágultak.

Forrás: [origo]

Részben a piacokon megfigyelhető kockázatkerülés miatt rekord alacsony, 1,28 százalékos hozam mellett adott el ma Németország 10 éves kötvényeket 4 milliárd euró értékben.

További hír, hogy a Bank of England legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, a tagok 6-3 arányban szavazták meg a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program változatlanul hagyását. Néhány jegybankár azonban aggodalmát fejezte ki, mert szerintük újabb program bejelentése az inflációs várakozásokat megemelheti és gyengítheti a fontot

A Tesco részvények 3 százalékot gyengültek, mivel a kiskereskedelmi lánc 20 év után először számolt be profitcsökkenésről. Ennek egyik oka, hogy a vállalat óriási veszteségek árán kénytelen túladni amerikai egységein.

Nyakló nélkül zuhan az Apple

Úgy néz ki, átmenetinek bizonyult az amerikai tőzsdék tegnapi feltámadása, a piacokon újra az eladók uralkodnak, így a főbb részvényindexek hétfőhöz hasonlóan nagyobb mínuszba kerültek. Ennek okai az európai börzék gyengélkedése, és a felemás vállalati gyorsjelentések között keresendőek.

Így az S&P 500 1,5 százalékot, a Dow Jones 1,3 százalékot, a Nasdaq pedig 2,1 százalékot esett.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül esésben mozognak, a technológiai szektort leginkább az Apple 5 százalékos mélyrepülése húzza lejjebb. Az óriáscég papírjai már 400 dollár környékén forognak, amire 2012 eleje óta nem volt példa.

A Yahoo papírjai nagyobb mínuszból jöttek vissza a vállalat csalódást keltő tegnapi gyorsjelentése után. A cég ugyan a profitját látványosan növelte, az árbevétel növekedése nem tartott ki, sőt, a menedzsment a jövőre nézve is gyengébb teljesítményt prognosztizál, mint az elemzők. A részvények 23,1 dollár környékén is megfordultak, késő délután viszont már 24 dollár környékén, 0,8 százalékos pluszban forognak.

Forrás: [origo]

A Bank of America közel 4 százalékos mínuszba került csalódást keltő gyorsjelentése után. Az óriásbank nyeresége elmaradt az elemzői várakozásoktól, és bár a bevételek még pozitív meglepetést okoztak, a jelzáloghitelezés területén mutatkozó lassabb növekedés az alsóbb sorokon fékezte a profit növekedését.

Az Abbott Laboratories szintén felemás számokat tett közzé, a gyógyszergyártó EPS szinten pozitív, míg árbevétel soron negatív meglepetést okozott. Az első negyedév során a devizamozgások 1,7 százalékos negatív hatást okoztak árbevétel soron, ennek ellenére a részvények 2,7 százalékot erősödtek.

Forrás: [origo]