Végleg hátat fordít a Daimler a repülőknek

Vágólapra másolva!
Eladja az Airbusokat gyártó EADS-ban meglévő 7,5 százalékos részesedését a Daimler. A német autógyártó körülbelül 2,23 milliárd eurót kaphat tulajdonáért. Az európai repülőgépgyártó márciusban fogadta részvény visszavásárlási programját, azóta a a francia Lagardere médiacég már megvált pakettjétől, míg a francia állammal még folynak az egyeztetések egy 1,56 százalékos tulajdoni hányad eladásáról.Az EADS részvényei a hírekre több mint 4,5 százalékkal lőttek ki, míg a Daimler 0,3 százalékkal csökken.
Vágólapra másolva!

A Daimler eladja 7,5 százalékos részesedését az Airbusokat gyártó EADS-ban, hogy teljes mértékben az autógyártásra tudjon összpontosítani. A német autógyártó 36,5 és 37 eurós ár között értékesítené 61,1 millió darab részvényét, ami az ügyletet körülbelül 2,26 milliárd euróra értékelné.

Az ársáv valamivel alacsonyabb, mint amit a francia Lagardere médiacég kapott saját részének eladásáért még április elején. A francia vállalat végül 37,35 eurós részvényenkénti áron adta el a papírokat, ezzel összesen 2,3 milliárd eurót kapott. Mint ismeretes az európai repülőgépgyártó március végén fogadta el részvény visszavásárlási programját, amiben átstrukturálja tulajdoni szerkezetét.

Hétfőn látott napvilágot a hír, hogy a francia állam 1,56 százalékkal csökkentené részesedését az EADS-ban. Az új részvényesi szerkezetében a francia és a német tulajdon 12-12 százalékos lehet, míg a közkézhányad 57 százalék körülire emelkedhet. Emellett az EADS-nak 15 százalékos saját részvény tulajdona lenne, míg a maradék 4 százalék a spanyol kormány kezében maradna.

Az EADS 600 millió euró értékben vásárol vissza részvényeket a Daimlertől. A részvényeladás árazására ma fog sor kerülni, a tranzakciót a Goldman Sachs és a Morgan Stanley fogja levezényelni.

A Daimler, ami egy évtizede az egyik alapító tagja volt az európai repülőgyártónak az utóbbi időben teret vesztett a BMW-vel és az Audival szemben, ezért a cégnél minden erejüket a gépkocsigyártásra szeretnék összpontosítani. A tranzakcióból befolyó összeget is erre a területre költenék.

Az EADS részvényei kilőttek a hírre és már 4,7 százalékkal emelkednek. Míg a német autógyártó részvényei minimális 0,3 százalékos csökkenésben vannak.

Az EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

A Daimler árfolyama (Frankfurt)

Forrás: [origo]