Vágólapra másolva!
Nem tudnak javítani az európai tőzsdék a tegnapi eséseik után, a főbb részvényindexek délelőtt még kissé növelték is mínuszaikat. Ebben a vártnál gyengébb német ZEW gazdasági hangulatindex is szerepet játszhatott, valamint a parketteket továbbra is érzékenyen érintheti a bostoni robbantás híre. A magyar piacon viszont a vevők uralkodnak, a BUX változatlanul a régió élmezőnyében foglal helyet, amiben a MOL és az OTP emelkedése játszik szerepet. A BÉT-en nem volt érdemi reakció az új konvergenciaprogramra, a forint viszont kissé gyengült Varga Mihály szavaira annak ellenére, hogy az ÁKK mai aukcióján újra történelmi mélypontjára süllyedt az aukciós hozam.
Vágólapra másolva!

Kisebb lehet a növekedés itthon

Nem mutatott érdemi reakciót a BUX index az új magyar konvergenciaprogram délelőtti bemutatására, a magyar részvényindex továbbra is felülteljesítőnek számít a régióban és Európában, amivel korrigálni tudja tegnapi esését. Ugyanakkor a forgalom átlag alatti, alig éri el a 2 milliárd forintot.

Varga Mihály parlamenti beszédéből kiderült, hogy a kormány 0,7 százalékra csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését a korábbi 0,9 százalékról. A vezetés ennek ellenére nem tervez kiigazításokat a költségvetésben.

Forrás: [origo]

A BUX emelkedését változatlanul a MOL és az OTP párosa segíti, az olajpapír 1,6 százalékot, a bankpapír pedig 1,1 százalékot tud erősödni. Az Egis délben nem mutat elmozdulást, a Magyar Telekom 0,5 százalékot, a Richter pedig 1,2 százalékot esett, amivel jelentősen lemaradt társaitól.

Forrás: [origo]

A forint kisebb gyengüléssel ragált a konvergenciaprogram bejelentésére, a hazai fizetőeszköz euróval szembeni jegyzése 295,6-ig szaladt fel. A dollár/forint árfolyama 226-nál, a svájci franké 243-nál jár enyhe gyengülés után.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Történelmi mélyponton az átlaghozam

Újabb sikeres aukciót bonyolított le az ÁKK, melyen a 3 hónapos diszkontkincstárjegy átlaghozama történelmi mélypontjára süllyedt. A meghirdetett 50 milliárd forintnyi mennyiségre közel 100 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett, és az ÁKK a tervezett mennyiséget bocsátotta eladásra. A 4,34 százalékos átlaghozam 10 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult, már akkor is történelmi mélypontot ütő átlaghozamtól, és 11 bázisponttal marad el a tegnapi másodpiaci referenciahozamtól.

Forrás: [origo]

Borúsabb kilátások Németországban

Továbbra sem javul a hangulat az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek folytatják tegnap megkezdett lejtmenetüket. Az amerikai tőzsdék hétfői, 5 hónapja nem látott napon belüli zuhanása, a nyersanyagpiacok tegnapi mélyrepülése és a bostoni robbantás híre így továbbra is érezteti hatását, amire csak "rátett egy lapáttal" a vártnál gyengébb német ZEW gazdasági hangulatindex.

A mutató ugyanis a várt 41,5 pont helyett 36,3 pontra zuhant vissza áprilisban a márciusi 48,5 pontról, ami a piaci szereplők német gazdasággal kapcsolatos várakozásainak romlásáról árulkodik.

Ennek következtében a főbb részvényindexek kissé növelték veszteségeiket délelőtt a nyitás utáni enyhébb mínuszok után.

Forrás: [origo]

A Danone-ra nem hat a rossz hangulat, a papírok 3,4 százalékos pluszban forognak, miután a vállalat 5,6 százalékos árbevétel növekedésről számolt be az első negyedévben éves alapon, ami meghaladta a 4,2 százalékos elemzői várakozásokat.

A Louis Vuitton luxusipari cég divatcikkek és bőráruk értékesítéséből származó árbevétele 2009 óta a legalacsonyabb ütemben tudott bővülni 2013 első negyedévében. Emiatt, valamint a részvénypiacokon uralkodó rosszabb hangulat miatt a vállalat részvényei 3,3 százalékot gyengülnek.

A Rio Tinto viszont korrigálni kezdte a tegnapi gyenge kínai GDP adat után összeszedett esését, és már 1,3 százalékot erősödtek a részvényei Londonban. Ebben segítségére lehet, hogy 48,3 millió tonna vasércet hozott felszínre az első negyedév során a társaság, ami némileg túlszárnyalja a 47,7 millió tonnára vonatkozó szakértői prognózisokat.

Nagy pofonból tápászkodna fel Amerika

Amerikában korrigálni készülnek tegnapi nagyobb zuhanásukat a főbb részvényindexek, az S&P 500 0,6 százalékos, a Dow Jones és a Nasdaq pedig 0,4 százalékos pluszban nyithat a határidős indexek alapján. A mutatók hétfőn öt hónapja nem látott napon belüli esést szenvedtek el, így van honnan erősödniük az indexeknek.

A mai makroadatokra érdemes lesz figyelniük a befektetőknek, többek között a kiadott lakásépítési engedélyek márciusi számát, a kezdődő lakásépítések, a fogyasztói árindex és az ipari termelés márciusi alakulását is közzé teszik.

Ezen kívül folytatódik a gyorsjelentési szezon, melynek során a Coca-Cola, a Goldman Sachs, a Johnson&Johnson és a Blackrock is közzéteszi negyedéves számait.