Vágólapra másolva!
Rögtön a legelején a gyorsjelentési szezon sűrűjébe csöppentünk, miközben záporoznak a meghatározó bankok jelentései, a technológiai szektor óriásai is sorozatban teszik majd közzé jelentéseiket. Minden cégnél más és más tényezőkre érdemes figyelni, de összességében némi óvatosságra intenek az előjelek. Különösen a PC-piac összeomlása hat negatívan sok cégre, de az Apple gyengélkedése is általában véve meghatározhatja a szektorral szembeni hangulatot. A legjobban talán az internetes cégek festenek, egyedül a saját költekezésük fenyegetheti a nyereségeket.
Vágólapra másolva!

Zsúfolt időszak elé néz a technológiai szektor a gyorsjelentési szezon első heteiben, az iparág nagyágyúi jóformán futószalagon szállítják majd a negyedéves beszámolóikat, a szektor java pedig május első hetére le is tudja majd a kötelezettségeit.

A sort ma este a Yahoo és az Intel nyitja piczárás után, de holnap megismerhetjük az eBay, csütörtökön pedig a Nokia, Google, Microsoft és az IBM számait is. A szexi internetes cégek jelentései is érkeznek, de a Facebook beszámolójára májusig várnunk kell majd. Ha pedig technológiai szektor, akkor nem lehet megfeledkezni az Apple-ről sem, a cég jövő héten rántja le a leplet a negyedéves teljesítményéről.

A legfontosabb piaci szereplőktől várt árbevételről és profitról szóló "puskánkat" a cikk végén találhatja.

Jöhet-e nagy meglepetés?

Az előző gyorsjelentési szezonban a technológiai szektor szereplői nagyjából az átlagosnak megfelelő meglepetést okozták az elemzői várakozásokhoz képest, de az árfolyamreakció terén kimagaslott a szektor, a jelentéseket követő öt kereskedési napban a tech cégek átlagosan még a pénzügyi vállalatokat is meghaladó ütemű emelkedést mutattak.

Ehhez persze az adatokat meg kell tisztítani a szinte minden fronton erőteljes torzítást okozó Apple-től, hiszen a részvény a leginkább felemás gyorsjelentését követő öt nap alatt 11 százalékot zuhant. Mindez azt is jelenti, hogy ezúttal is érdemes lehet megpróbálni elvonatkoztatni az Apple-től, és enélkül vizsgálni a szektort. Másfelől az előző gyorsjelentési szezonban látott pozitív piaci hangulat épp teljesen szertefoszlott, így nem valószínű, hogy ilyen tetszetős emelkedéseket lássunk a gyorsjelentések után.

Az Apple torzító hatása egyébként teljesen áthatja a technológiai szektor statisztikáit. Az elmúlt fél évben az S&P500 indexben szereplő technológiai részvények az Apple-t leszámítva például a szélesebb részvénypiacokkal teljesen összhangban mozogtak, miközben az Apple hatását is figyelembe véve csak stagnálni tudott az index (nyilvánvalóan az Apple drasztikus zuhanása miatt).

Érdemes azt is hozzátenni, hogy a számokból kiszűrhetjük az Apple hatását, a hangulatból nem: az Apple teljesítménye 2012-ben a teljes szektorral szembeni attitűdöt is befolyásolta, amit jól jelez, hogy az Apple-lel tisztított teljesítmény is lemaradt 2012 közepén a szélesebb részvénypiacoktól.

Ugyanígy meglátszik az Apple hatása a profitvárakozásokban is, az egy évre előretekintő, egy részvényre jutó profitprognózisokat az Apple-től várt nyereség látványos visszaesése mozgatja az egész S&P500 IT index szintjén is (ahogy korábban rámutattunk, ez lehet az Apple látványos esése mögött is a mozgatórugó). Ez azt is jelenti viszont, hogy ha az egyre gyengébb teljesítményt mutató Apple nélkül a tech szektor a profitdinamika terén is többé-kevésbé egészséges képet fest.

Zuhannak a PC-eladások, lassul az okostelefon-piac

Az első negyedévet érintő legfontosabb adatokat már talán megismerhettük múlt héten, az IDC becslései egyértelműen rávilágítottak arra, hogy a PC-piac micsoda mély gödörbe került, ráadásul még mintha nem is ért volna le az aljára. A személyi számítógépek eladásai soha nem látott ütemben, 14 százalékkal zsugorodtak az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A katasztrofális értékesítési adatokra egyaránt mélyrepülésbe kezdett a HP, a Microsoft és az Intel is, hiszen ez a három cég osztozott a "PC-érában" megszerzett profitok jelentős részén, és mindhárom cég bevételei továbbra is erőteljesen függnek a személyi számítógépektől. Az igazán kellemetlen a helyzetben az, hogy az IDC adata nemcsak egyszerűen negatív, hanem mindenkit meglepő módon gyenge lett, így nem valószínű, hogy az elemzői modellek és várakozások tartalmazzák a drasztikus visszaesés hatását. Mindez a fő számok terén kellemetlen alulteljesítéshez vezethet a gyorsjelentésekben.

Az Intel esetében érdemes lesz odafigyelni a másik fontos üzletág, a szerverekhez gyártott chipek teljesítményére, de hiába kiemelkedők az Intel képességei ezen a téren, a gyorsjelentésben és a menedzsment kommentárjában is valószínűleg a fogyasztói elektronikára vonatkozó adatokat és utalásokat lesik majd a befektetők. A menedzsment prognózisai mellett kulcsfontosságú lesz, hogy a mobileszközökbe (okostelefonokba és tabletekbe) gyártandó chipekről szó esik-e a menedzsment tájékoztatójában.

A Microsoft elemzői konferenciáján a legtöbb elemző valószínűleg a Windows 8 terjedését és a nemrégiben piacra dobott tablet, a Surface értékesítéseit próbálja majd kideríteni. A nagy zuhanás a PC-piacon az IDC szerint részben a Windows 8-nak is betudható, az operációs rendszer nemcsak lassan terjed, de sok felhasználót el is riaszt a Windows platformtól. Az üzleti alkalmazásoknak hála ugyanakkor a Microsoft sok negyedév óta a legerősebb bevételbővülést mutathatja.

A HP a PC-divízióban biztosan lehangoló eredményeket közöl majd, de érdemes lesz majd odafigyelni, hogy a vállalati szegmensben hogyan teljesít a cég, hiszen ez az üzletág lehet a menekülőút a hanyatlóban lévő bizniszekből. Az igazgatótanácsban közelmúltban végbement személycserék ráadásul ismét utat nyithatnak a cég feldarabolására vonatkozó pletykáknak, a menedzsment kommentárjaiban az erre való utalásokat is érdemes lesz nyomon követni.

Eközben az okostelefon-értékesítések sem tudnak olyan drámai módon növekedni, mint az elmúlt években. Nem azért, mert bármi baj lenne a termékekkel, hanem mert a fejlett piacokon rohamléptekkel közeledik a piac telítettsége, így egyedül a legnagyobb fejlődő piacok adhatnak lökést a bővülésnek.

Ezeken a területeken ugyanakkor az Apple mintha lemaradásban lenne kicsit, így az iPhone-szegmens dinamikája is megtörhet, akár tartósabban is. A cég termékpolitikájával kapcsolatban is igen nagy a bizonytalanság, az elemzők biztosan a kínai értékesítésekkel és az esetlegesen piacra érkező kisebb, olcsóbb iPhone-nal kapcsolatban tesznek majd fel kérdéseket.

Fontos lesz látni az iPad-eladásokat is, és főként az átlagos értékesítési árakat, amiből következtethetünk arra, hogy az olcsóbb iPad Mini vajon mennyi "normál" iPad értékesítését "kebelezte be" a negyedévben. Érdekes egyébként, hogy az Apple-től éves összevetésben egészen drasztikus, közel 20 százalékos profitcsökkenést várnak az elemzők.

Eközben a Nokiánál mintha valami tartósabb fordulat is kibontakozhatna, főként, ha tényleg bejön a Windows Phone-ra épülős okostelefon-stratégia, és tovább bővül a csúcskategóriás Lumia készülékek értékesítése a teljes termékmixen belül. A cégtől ugyanakkor igazán vaskos profitokat még nem várhatunk, és továbbra sem egyértelmű, hogy csak átmeneti fellángolásról vagy tartós üzleti javulásról van-e szó. Mindenesetre a hatalmas rali után kisebb az esélye, hogy mindenkit levegyen a lábáról a cég a gyorsjelentésével.

Az online hirdetések megállíthatatlanok, de vajon a költségek is?

A PC-piac vergődésével párhuzamosan az internetes cégek kifejezetten jó egészségnek örvendenek. A Google az előző negyedévben kirobbanó formát mutatott, az árfolyam is történelmi csúcsra tudott futni, igaz, azóta látványos mélyrepüléssel bukott ismét a rekordszintek alá. A Google gyorsjelentésében a szokásokhoz híven a fizetett kattintások (azaz a hirdetésekre érkező felhasználói akciók) számát és az ezekért beszedett átlagos összeg alakulását érdemes figyelni. A cég keresőpiaci dominanciáját nem igazán fenyegeti senki sem Amerikában, sem globálisan, miközben a globális online hirdetési piac növekedése sem bicsaklik meg a várakozások szerint idén sem.

A Yahoo a szektor egyik legüdítőbb története, még ha a közelmúltban technikai szempontok alapján a száguldás végére figyelmeztettünk is. Az új vezérigazgató, Marissa Mayer munkája nyomán az árbevétel hosszú idő után először indult növekedésnek 2012 végén, és a keresésekhez elhelyezett hirdetések is jól teljesítettek. A cég egyik legnagyobb erősségének szánt display hirdetéseken elért bevételek ugyanakkor zsugorodtak. Ezekre a szempontokra lesz érdemes odafigyelni a mostani jelentésben is.

A Facebook kilátásairól a közelmúlt fontos termékbemutatója kapcsán már részletesen megemlékeztünk. A legfontosabb a bevétel és profit bővülése mellett a jelentésben a mobilfelületekről érkező hirdetési bevétel alakulása lesz. Ezen a téren talán pozitív meglepetést is okozhat a cég, amit leginkább az ronthat el, ha eközben a költségek terén további bővülést látunk, és így a profit nem tud visszatérni a növekvő pályára.

Érdemes persze azt is hozzátenni, hogy miközben a Facebook fejlesztési költségei és az értékesítési ráfordításai is mintha meglódultak volna, valójában a legfontosabb szektor- és versenytársakkal összevetve nem is nevezhetők kirívónak, legalábbis az árbevételhez viszonyítva, nagyjából a Google-lel megegyező szinteken mozognak, bőven a Yahoo és a "kistestvér" LinkedIn költségei alatt.

Mi lesz a készpénzzel?

Még egy fontosa aspektusa van a technológiai gyorsjelentéseknek, mégpedig az elképesztő készpénzállományok sorsa. A technológiai szektor az elmúlt években a legnagyobb készpénztartalékok felett rendelkező vállalatok "gyűjtőhelyévé" vált, ami nagymértékben segítette a cégeket a válság átvészelésében is. Ahogy azonban az Apple példája is mutatja, a készpénztartalékok egy ponton túl akár akadályozó tényezőt is jelenthetnek.

A legnagyobb pénzhalmon ülő tech cégek kapitalizációjának negyed-ötödét kitevő nettó (azaz a hitelekkel csökkentett) készpénzállomány már az értékeltséget is alaposan eltorzítja, és sok befektető számára kifejezetten riasztónak tűnhet.

Éppen ezért az Apple, Microsoft, Google, Cisco vagy akár a Qualcomm esetében is érdemes lesz szorosan figyelni a menedzsment utalásait, hiszen akár jelentősebb osztalékemelést is láthatunk, vagy az eddig is egyre intenzívebb részvény-visszavásárlások is fokozódhatnak, ami támaszt adhat a részvényeknek még a borongósabbra forduló piaci hangulatban is.

A technológiai szektor legfontosabb vállalataira vonatkozó árbevétel- és profit-előrejelzéseket az alábbi táblázatba foglaltuk össze. Mindig érdemes fejben tartani, hogy egy-egy gyorsjelentés megítélését nagyon sokszor nem a tényleges számok vagy az éves növekedés határozza meg, hanem az, hogy az elemzői várakozásokat alul- vagy felülteljesítette-e a cég az adott negyedévben, de ugyanígy nagyon nagy figyelmet szoktak a befektetők szentelni a menedzsment jövőre vonatkozó előrejelzéseinek is.