Vágólapra másolva!
0,7 százalékra csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését a kormány az eddig várt 0,9 százalékos növekedési ütemmel szemben, ennek ellenére nem tervez kiigazításokat a költségvetésben. Jövőre optimistább növekedést fogalmazott meg a kormány, a friss adatok szerint 1,9 százalékos gazdasági bővülés várható. Varga Mihály elmondása szerint hazánk mindennek fényében kikerülhet a túlzott-deficiteljárás alól.
Vágólapra másolva!

Nincs szükség kiigazításokra

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter délelőtti, konvergencia programot bemutató beszédében megerősítette, hogy nem terveznek további lépéseket a költségvetés terén. Elmondása szerint hazánk idén gazdasági növekedést mutathat fel, ugyanakkor az eddig várt 0,9 százalékos bővüléssel szemben már csak 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ra a kormány, míg jövőre 1,9 százalék lehet a GDP bővülési üteme. A költségvetés GDP-arányos hiánya is a vállalt 3 százalék alatt alakulhat, a terv továbbra is 2,7 százalékos deficitet fogalmaz meg. A 2014-es deficit szintén 2,7 százalék lehet, ami visszalépésnek számít, hiszen korábban 2,2 százalékos cél került kitűzésre.

Az infláció tekintetében is alacsonyabb pénzromlási ütemre számít idén a korámány, a korábbi 5,2 százalékos fogyasztói árindexszel szemben a friss várakozás 3,1 százalék 2013-ra, míg 2014-re 3,2 százalék. Az elkövetkezendő négy évben 3 százalék közelében stabilizálódhat az infláció.

Kedvezőtlen fejlemény a költségvetés szempontjából, hogy a tranzakciós adóból 80 milliárd forinttal kevesebb folyhat be az állam kasszájába. A Bankszövetséggel kötött megállapodás alapján fél év elteltével felülvizsgálhatják az adónemet.

A friss adatok tudatában Varga fenntarthatónak tartja a magyar költségvetést, ami alapján hazánk kikerülhet a 2004-óta tartó túlzott-deficiteljárás alól.

Gyengébb forinttal számol a kormány

Varga elmondása szerint a már jelenlegi is történelmi mélyponton, 5 százalékon lévő jegybanki alapkamat tovább csökkenhet az év végéig.

A kormány az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban gyengébb forint árfolyammal számol, mint korábban. A legújabb előrejelzésben 293,1-es EURHUF szerepel az eddigi 283-as várakozással szemben.

10:00-kor még a 295-ös szinten mozgott az EURHUF árfolyama, ami ezt követően 294,8-ig csökkent rövid időre. Ezután azonban gyengülésnek indult a forint, háromnegyed 11 körül 295,8 közelében mozgott a forint az euró ellenében.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]