A Start-program a közbiztonságot is javítja

Vágólapra másolva!
Jász-Nagykun-Szolnok megyében akad olyan település, ahol a Start-munkaprogram beindulása óta negyedére esett vissza a vagyon elleni bűncselekmények száma - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Vágólapra másolva!

A miniszter Jász-Nagykun-Szolnok megyébe látogatott, Kenderesen megbeszélést folytatott Pádár Lászlóné polgármesterrel, akitől a mezőgazdaságból és állattenyésztésből élők helyzetéről, a helyi munkalehetőségekről és a közbiztonság állapotáról tájékozódott.

A miniszter hangsúlyozta: a Start-munkaprogram jóvoltából bővülő foglalkoztatás várhatóan Kenderesen is csökkenti majd a vagyon elleni bűncselekmények számát. Elmondta: az elmúlt hetekben áldatlan helyzet" alakult ki Kenderesen, ahol 10-15 bűnöző tartotta rettegésben a lakosságot. A Készenléti Rendőrség egységeivel megerősített járőrszolgálatok munkájának eredményeként azonban mára ismét csend, béke és nyugalom honol" itt - fogalmazott.

A politikus tájékoztatása szerint Kenderesen 2013-ban közel 400 ember végez termelő tevékenységet a Start-munkaprogram keretében. Közölte, a település munkahelyteremtő elképzelései között szerepel az egykori növényvédelmi állomás megvásárlása, a tavaly indult tésztaüzem fejlesztése, a helyi biomassza hasznosítása, valamint egy vágópont létrehozása.

Tájékoztatása szerint a növénytermesztésből élők helyzete jelenleg biztató a térségben, ahol nem fenyegeti számottevő belvízkár a csapadékos tél miatt szépen sarjadó vetéseket. Az agrártámogatások kifizetése a tervezett rendben megtörtént, alapot teremtve a gazdáknak az idei évet előkészítő beruházásokra.

Fazekas Sándor utalt rá: pénteken Karcagon személyesen adta át a kiskulcsosi iskola diákjainak az idei Vesd Bele Magad! Program első vetőmagcsomagjait. Elmondta: ebben az évben országszerte csaknem négyszáz általános iskola mintegy 25 ezer diákja ismerkedhet a kertészkedés alapjaival a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által 2011-ben útjára indított kezdeményezésnek köszönhetően.

Pádár Lászlóné polgármester a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a jövő héttől 120 ember kezdhet dolgozni Kenderesen a Start-mintaprogram mezőgazdasági projektjében. Az érintettek bevonásával az önkormányzat saját földterületein gabonát és egyéb takarmánynövényeket termel majd az idén induló állattenyésztési ágazata számára.