Varga számaira vár a forint

Vágólapra másolva!
A közös európai devizát kedden reggel 295 forint körül jegyezték. A külpiaci hangulat és a konvergenciaprogram bemutatása befolyásolhatja az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 293,3 forinton is jegyezték az eurót, estére azonban kissé korrigált a hazai deviza. Kedden reggel 295-ös szint körül hullámzik az árfolyam. Nagyobb forintgyengülést egyelőre az sem hozott, hogy a történelmi csúcsaikról lefordultak az Egyesült Államokban a vezető tőzsdeindexek, és jelentős eladói nyomás uralkodott a piacokon.

A forint erősödését támogatta az elmúlt napokban a támogató nemzetközi befektetői környezet, miközben a kormányzat egyre inkább igyekszik kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát folytatni. A hazai deviza árfolyamát befolyásolhatja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd délelőtti sajtótájékoztatója, ahol ismerteti Magyarország konvergenciaprogramját.

A legfontosabb kérdés az, hogy a kormány szükségesnek látja-e további költségvetési kiigazítások végrehajtását. Ha pedig új intézkedéseket hoz, az is fontos lesz, hogy ezzel fenntartható módon csökkenti-e a költségvetési hiányt. A befektetők nem szeretnének olyan programot látni, amely a Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter által követett unortodox irányvonalat folytatja.

Varga Mihály programját azért is nagy figyelem övezi, mert az Európai Bizottság legutóbbi jelzése szerint a GDP 3,4 százaléka lehet az idei költségvetési hiány, szemben a kormány 3 százalék alatti várakozásával. Igaz, ezt még az előtt prognosztizálta az EU, hogy kiderült volna, tavaly a GDP 2 százaléka volt a deficit, ami kedvezőbb volt a prognózisoknál.

Ha a befektetők kedvező szerkezetű programot látnak, akkor megelőlegezhetik a bizalmat a kormány számára a következő egy évre, még úgy is, hogy közeleg a választás. Ebben az esetben azt látnák a piaci szereplők, hogy a közelgő választások közepette is kész meghozni különböző intézkedéseket a kormány. Igaz, az is lehet, hogy a kabinet a tavalyi kedvező deficitszámra és az idei viszonylag alacsony első háromhavi hiányadatra hivatkozva nem is jelent be újabb intézkedéseket, esetleg változtat a makrogazdasági előrejelzésén.

Nem lesz forradalom

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank új alelnöke hétfői bizottsági meghallgatásán a Parlamentben azt mondta, hogy óvatos, kiszámítható monetáris politikát szeretne. Hozzátette, nézetei nem tekinthetők forradalminak. Gerhardt szerint az MNB elsődleges célja továbbra is az alacsony infláció, és a növekedési hitelprogram elindítására most a lassuló pénzromlás miatt van lehetőség.

A befektetők nem várják, hogy rövidebb távon a visszafogott növekedési hitelprogram után unortodox intézkedéseket hozzon az MNB, ami segíti a forintot is.