1 milliárd dollárt bukott az arany miatt a guru

Vágólapra másolva!
Az elmúlt pár napban látott 13 százalékos aranyesés miatt nagyjából 1 milliárd dolláros veszteséget ért el az egyik leghíresebb hedge fund guru, John Paulson. Az ingatlanpiac összeomlásán meggazdagodott menedzser év eleje óta az arannyal már nagyjából 1,5 milliárd dolláros mínuszt hozott össze, bár vélhetően nem realizálta még azt.
Vágólapra másolva!

A világ egyik leghíresebb hedge fund menedzsere, John Paulson az elmúlt néhány napban biztosan kellemetlenül aludt: az arany múlt hét csütörtök óta több mint 13 százalékot veszített az értékéből. Paulson az elmúlt pár napban közel 1 milliárd dollárt bukott a nemesfém zuhanása miatt, és év elejétől számítva már nagyjából 1,5 milliárd dollár lehet a nem realizált vesztesége.

Paulson a Bloomberg szerint a vagyonának jelentős részét, mintegy 9,5 milliárd dollárt tartott a saját alapjaiban, a teljes összeg 85 százaléka pedig aranyban, vagy aranyhoz kapcsolódó értékpapírokban volt, például bányarészvényekben.

Az arany a 2011 augusztusi csúcsához képest már több mint 20 százalékot esett ezzel pedig belépett a klasszikus medvepiacba, ettől függetlenül Paulson továbbra is bízik az aranybefektetésekben. John Reade, aki Paulson arany stratégája, úgy véli, a központi bankok pénznyomtatásai hatalmas keresletet generálnak a nemesfémnek, mely infláció ellen is kiváló védelmet nyújthat majd. Rövid távon ugyan Reade szerint lehetnek és lesznek is kilengések, de hosszabb távon nem változott megítélésük annak ellenére, hogy nehéz időszakon megy keresztül az arany.

Paulson 2009 áprilisában indította az aranyalapját, amikor nagyjából 950 dollár volt az unciánkénti ára a nemesfémnek, tehát azóta jelentős profitot ért el a guru Reade szerint. Mindenesetre azok, akik idén fektették pénzüket a guru arany alapjában, március végéig 28 százalékos veszteséggel kell, hogy szembenézzenek.

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként. Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó céghez vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek. 2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2010 szeptemberétől egy év alatt. Paulson így 11 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: [origo]