Vágólapra másolva!
Az együttélés nem könnyű a húsz év feletti gyerekeknek és szüleiknek. Kiviszed a szemetet? Mikor jössz haza? A klasszikus konfliktusok ellenére a magyar huszonévesek több mint fele otthon él. Így olcsóbb az élet, és többet tudnak félretenni egy saját lakásra. Már akinek ez sikerül, és nem megy el a pénze a szüleinek fizetett rezsi-hozzájárulásra.
Vágólapra másolva!

"Kuka kivisz, kutya megsétáltat, hó ellapátol - ezek jelenthetnek konfliktusforrást, mert nem mindig összeegyeztethetők az én kiszámíthatatlan napirendemmel. Például reggelente még sokszor nem tudom, hogy mikor jövök haza, vagy hogy otthon fogok-e egyáltalán aludni" - mondta a 26 éves, jogász végzettségű Márton, aki özvegy édesanyjával él Budapesten.

A 24 éves Benjáminnak sem konfliktusmentesek a mindennapjai. "Természetes, hogy a szüleim hamarabb fekszenek le, és korábban kelnek fel, mint én. Nekik rendes munkaidejük van, én az ösztöndíj mellett fordításból élek, azt meg nem kell mindennap reggel nyolckor kezdenem. Igyekszem nem felébreszteni senkit, ha későn érek haza, de hát annál biztosan nagyobb zajt csapok, mintha nem is laknék ott" - mondta. Ő a Közép-európai Egyetemen tanul, közben dolgozik. Mivel a szülei is budapestiek, még annak ellenére is sokat jár haza, hogy az egyetem az ösztöndíjrendszerén keresztül ingyenes kollégiumi lakhatást biztosít a számára.

A fiatalok többsége a szüleivel egy lakásban tölti húszas éveit. A K&H Bank 2013 márciusában kiadott jóléti index felmérése szerint Magyarországon a 21-29 éves korosztály jelentős része nem tud vagy nem akar elszakadni a szüleitől. Többségük egyelőre nem is tervez saját családot alapítani, és a gyermekvállalást sem sietik el. Nem csak azért maradnak otthon, mert nincs pénzük, a kutatás szerint a szüleikkel élő fiatalok több mint 60 százalékának megfelelő ez az állapot. Az otthonmaradás vidéken jellemzőbb: önálló háztartásban él a budapestiek háromnegyede, de a kisebb városokban ez az arány mindössze 29 százalék.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Márton a ház fenntartásában is sokat segít özvegy édesanyjának

Lakásvásárlásra a szülők segítsége vagy banki hitel nélkül a fiatalok többségének esélye sincs, még annak ellenére sem, hogy a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 2012-ben az átlagos lakásár hazánkban 9,7 millió forintra csökkent a 2011-es év 10,2 milliós átlagértékéről.

A problémát Európa legtöbb országa jól ismeri, a brit Nemzeti Statisztikai Iroda épp tavaly publikált egy felmérést, amely szerint míg 1997-ben a 20-34 éves korosztályban a nők hetede és a férfiak negyede élt a szüleivel, 2011-re ez a szám a férfiak esetében egyharmadra, a nőknél pedig egyhatodra nőtt. Az arány megugrása mellett a Guardian szerint az igazi meglepetés a felmérésben az volt, hogy míg korábban a szüleikkel maradók viselkedése inkább kényelmi okokkal volt magyarázható, mostanra az anyagi megfontolások léptek előtérbe Nagy-Britanniában is.

Sokat spórolok a kaján

"Jó, hogy otthon mindig tele van a hűtő, kaján rengeteget tudok spórolni, ha otthon eszem" - mondta az [origo]-nak Benjámin arról, miért is marad otthon. Megtakarításából ő is a különköltözést finanszírozná, esetleg külföldön vállalna néhány hónapos gyakornoki munkát, hogy később minél jobb állást találhasson.

Benjámin szerint a szülei hozzáállása nem egyértelmű, hiszen amellett, hogy szeretnék, hogy gyermekük végre önálló életet kezdjen, azt is tudják, hogy hatalmas anyagi könnyebbséget jelent Benjáminnak - és így az egész családnak - az otthoni étkezés és az ingyenszállás.

Márton egyik fő érve az a közös élet mellett pedig az volt, hogy budapesti lakásuk nem csak jó helyen van, de elég tágas is ahhoz, hogy özvegy édesanyjával kényelmesen elférjenek benne. Innen csak rosszabb helyre tudnék költözni - mondta.

Szüleinek fizeti a rezsit

Nehezebb helyzetben van a 22 éves Máté, aki egy vidéki városban dolgozik szakmunkásként. Ahhoz, hogy el tudjon költözni otthonról, havonta legalább negyvenezer forinttal kellene többet keresnie, mert jelenlegi jövedelméből egyelőre egy vidéki albérletet sem tudna fenntartani. Így a szüleivel állapodott meg abban, hogy beszáll a családi ház rezsiköltségeibe.

Pedig szívesen kezdene saját életet, a házasságot fontosnak tartja, és a következő tíz évben családot is szeretne már. Addig igyekszik annyi pénzt megtakarítani, amennyiből egyszer majd külön költözhet, így viszont - amennyiben jövedelme nem nő jelentősen - a családalapításhoz nem lesz megfelelő anyagi háttere. Természetesen többet spórolhatna, ha nem segítené ki szüleit a családi ház fenntartásának költségeivel, de ahogy mondja: "Azt meg nem akarom, hogy teljesen ingyen lakjak itthon, amikor van rendes munkám meg fizetésem."

Máté mindenképpen szeretne különköltözni a szüleitől, amint a megtakarítása lesz akkora, hogy albérletbe mehessen, vagy banki hitellel lakást vásárolhasson.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
István és Judit fontosnak tartják, hogy gyermekeik a nagyszülők közelében nőhessenek fel

Aki kap segítséget otthonról, és félre is tud tenni, könnyebben tervez. Judit és István egy családi ház építését tervezik Kecskeméten, közben a leginkább magukon spórolnak. Hasonló jövedelmű kortársaikhoz képest például lényegesen kevesebbet költenek szabadidős célú utazásokra.

A tervezett családi ház építéséhez folyamatosan megtakarítanak, számításaik szerint a költözés idejére összegyűjthetnek elegendő önerőt egy kedvező hitelkonstrukcióhoz, emellett igyekeznek folyamatosan tájékozódni az állami kedvezményekről is.

István szerint mindenkinek kell legalább egy középtávú cél, amiért igyekszik spórolni, és ami a szeme előtt lebeg reggelente, amikor dolgozni megy. Számára ilyen a tervezett kecskeméti házépítés.

A pár számára az elinduláshoz nagy segítség volt, hogy mindkettejük Kecskeméten élő szüleinek volt lakásuk Budapesten, így a fővárosba kerülve nem kellett bérleti díjat fizetniük. Elmondásuk szerint azonban életük akkor sem lenne most nagyon más, ha albérletbe költöztek volna, határozott értékrendjük miatt a gyerekvállalásról semmiképp nem mondtak volna le, inkább a megtakarításuk lenne kevesebb, István szavaival élve "a gyerek nem pénzkérdés", a tervezés, valamint a család és a barátok támogatása (például autó kölcsönadása vagy gyerekfelügyelet) rengeteget segít.