Vágólapra másolva!
A csalódást keltő kínai makroadatok után nem tudják korrigálni pénteki eséseiket az európai részvényindexek, melyek irányt keresve, előző záróáraik környékén mocorognak nyitás után. A befektetők vélhetően kivárhatnak a ciprusi kormány mai ülése előtt is, ahol egy növekedési program kidolgozását fogják megvitatni az érintettek. Itthon kisebb esések láthatóak a parketten, a BUX-ot leginkább a gyógyszerpapírok rosszabb teljesítménye húzza lejjebb, az Egis és a Richter is lefelé vette az irányt délelőtt.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Gyengébb a kínai gazdaság a vártnál, esik Ázsia
Vágólapra másolva!

Nagy gyengülésben a korrigáló Egis

Az európai piacok stagnálása ellenére a BUX 0,3 százalékos mínuszban mozog nyitás után, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít. A szomszédos piacokon egyedül a cseh PX mutat lemaradást.

A jókedv kialakulását nem segítheti, hogy a héten nyújthatja be a kormány Brüsszelnek az új konvergencia programot. A rekord alacsony infláció nagyjából 200-250 milliárdos lyukat üthet az új büdzsében, így a tervezetthez képest jelentősen megváltozott makropálya miatt komoly kiigazításra lesz szükség a Napi Gazdaság szerint.

Ezen kívül Rogán Antal megerősítette, hogy újabb rezsicsökkentés következhet, melyet már oly sokat hangoztattak a kormány részéről. A frakcióvezető szerint szeptemberben a kormány ismét vizsgálni fogja annak lehetőségét, hogyan lehet csökkenteni a villamos energia árát, valamint a fűtési költségeket.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább az Egis mélyrepülése húzza lejjebb, a gyógyszerpapír már 1,9 százalékot veszített értékéből, miután pénteki nagyobb menetelését kezdte korrigálni. A többi blue-chip közül a Richter 0,7 százalékos, az OTP 0,2 százalékos, a MOL pedig 0,1 százalékos mínuszban mozog, a Magyar Telekom pedig még nem mutat elmozdulást.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül a Plotinus 5 százalékot erősödött, miután a cég 8 százalékkal növelte egy részvényre jutó saját tőkéjét, alig több mint két hét alatt, melynek értéke agy 2250 forint a márciusi végi 2070 forinthoz képest.

Az E-Star 0,5 százalékos mínuszban mozog, és a céggel kapcsolatos hír, hogy április 26-án kezdődik a csődegyezségi tárgyalások következő fordulója, melynek folyamán a társaság menedzsmentje a nem vitatott tartozások tőkeértékének részvényekké történő konvertálását javasolja.

A forint a pénteki erősödését követően ma nem mutat nagyobb elmozdulást, és a 295,5-ös szintnél oldalazgat az euróval szemben. A dollár/forint jegyzése 226,3-nál, a svájci franké 243,1-nél jár.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Cipruson a befektetők szeme

A vártnál gyengébb kínai makroadatok után esni kezdtek Ázsiában a főbb tőzsdemutatók, ami európai társaikra sincs kedvező hatással. Európában a részvényindexek nem mutatnak nagyobb elmozdulást, irányt keresve előző záróértékeik közelében mozognak, amivel egyelőre nem tudják korrigálni a pénteki nagyobb gyengülésüket.

A befektetők valószínűleg a ciprusi kormányzat mai ülésére is várhatnak, ahol a vezetők többek között egy gazdasági növekedési terv kidolgozásáról fognak tanácskozni. Az országnak mielőbb cselekednie kell, ugyanis komoly gazdasági összeomlás vár Ciprusra a bankszektorának problémái következtében. A ciprusi bankrendszer feltőkésítés nélkül csődbe jutna, emiatt pedig óriási megszorításokat kell véghez vinni az országban.

Forrás: [origo]

A Siemens papírjai 0,8 százalékot estek, miután a társaság pénzügyi vezetője szerint a cég első negyedéves eredmlnyére néhány negatív tényező is hatással lesz majd. A Rheinische Postnak adott interjúban Joe Kaeser kiemelte, hogy főként a vasúti üzletágnál és az energiaátvitellel foglalkozó egységnél lehet rosszabb a teljesítmény.

Ma nem lehet nagyobb makroadat dömpingre számítani az eurózónából, egyedül a külkereskedelmi mérleg februári alakulását fogják közzé tenni.