Jövő pénteken újra tárgyal hitelezőivel az E-Star

Vágólapra másolva!
Április 26-án lesz az E-Star csődegyezségi tárgyalások következő fordulója, melynek folyamán a társaság menedzsmentje a nem vitatott tartozások tőkeértékének részvényekké történő konvertálását javasolja. Az előzetes tervek szerint a technikai átváltási árfolyam 366 forint lesz, vagyis a hitelezők minden 366 forintnyi követelésükért egy darab részvényt kaphatnának. 
Vágólapra másolva!

Vasárnap este tette közzé a csődeljárás alatt lévő E-Star Alternatív Nyrt. a következő csődegyezségi tárgyalásra szóló meghívóját. Jövő héten pénteken, azaz április 26-án kerül sor a következő egyeztetésre a hitelezőkkel, melytől a társaság menedzsmentje már azt reméli, hogy a hitelezők többsége elfogadja a társaság javaslatát.

A vasárnap esti bejelentéshez csatolta a társaság az előzetes csődegyezségi javaslatát is, melyből az derül ki, hogy összesen 18,26 milliárd forintnyi nem vitatott tartozás részvényekké történő átváltását javasolja a vezetőség. Ezek alapján a hitelezők 366 forintos technikai átváltási árfolyamon fognak részvényeket kapni, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy minden 366 forintnyi követelésük fejében kapnak egyet az újonnan kibocsátandó E-Star részvényekből. A menedzsment tervei szerint, a hitelezőkkel folytatott korábbi tárgyalások alapján 50 millió új részvényt fognak ennek érdekében kibocsátani. Nemrég az igazgatóság megadta a kibocsátáshoz szükséges felhatalmazást, így nem lehet technikai akadálya egy ilyen volumenű tőkeemelésnek.

Vajon beárazta már a piac a részvénykibocsátást?

A jelenlegi részvényárfolyammal számolva a hitelezők 42 százalékos veszteséget lesznek kénytelenek azonnal elszenvedni, bár a kibocsátásig a részvényárfolyam még változhat. Az 50 millió darabos kibocsátás híre azonban nem újdonság, így elképzelhető, hogy a jelenlegi részvényérték már beárazott egy ilyen mértékű hígulást. A kibocsátást követően a jelenlegi részvényesek tulajdonosainak tulajdoni hányada nagyjából 5 százalékra csökken majd.

Soós Csaba az elmúlt napokban úgy nyilatkozott, hogy a visszavásárolt kötvények miatt a leányvállalatok is kapnak az új részvényekből, és ezeket szeretnék majd bevonni az átváltást követően. Ennek fényében a végső hígulás kedvező irányba módosulhat, de korábbi számításaink szerint a fair részvényérték még így is 100 forint alatt lenne. Számításaink során elég sok leegyszerűsítő feltételezéssel éltünk, ezért az sem kizárt, hogy a jelenlegi 200 forint körüli árfolyam már beárazta a kibocsátás lehetőségét.

E-Star

Forrás: [origo]