Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság vártnál lassabb javulásáról árulkodó makroadatok láttak napvilágot az óriási ázsiai országból, ennek következtében az eladók uralják az ázsiai tőzsdéket. A főbb részvényindexek a negatív tartományban mozognak, és az arany is folytatja pénteki mélyrepülését, amivel párhuzamosan a jen erősödik. Amerikában az enyhe pénteki esések után is csúcsközelben várják a mai nyitást a tőzsdemutatók, melyeket ma többek között a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex áprilisi alakulásának közzététele, valamint a Citigroup nyitás előtti gyorsjelentése mozgathat meg. Európában a pénteki nagyobb esések után nem lehet nagyobb mélyrepülésekre számítani, az előző záróárak környékén indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Várt alatti a kínai gazdaság bővülése

Csalódást keltő makroadatok láttak napvilágot ma Kínából, melyek szerint a reál GDP növekedése csupán 7,7 százalékos volt az első negyedévben éves alapon a várt 8 százalék helyett, ami kisebb viszaesésnek felel meg az előző negyedévben tapasztalt 7,9 százalékos bővüléshez képest.

Az ipari termelés márciusi alakulása is elmaradt a várttól, mely "csupán" 8,9 százalékkal bővült egy év alatt a várt 10,1 százalék helyett. A márciusi kiskereskedelmi forgalom viszont nem okozott nagyobb csalódást, 12,6 százalékos volt a növekedés, ami megfelelt az előrejelzéseknek.

Ezek felerősítették a félelmeket, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának fellendülése nem a várt szerint halad, ezért az eladók kerültek fölénybe az ázsiai tőzsdéken. A főbb mutatók 1 százalék körüli mínuszban mozognak, egyedül a dél-koreai Kospi tartja magát, mely pénteki záróértékénél található.

Forrás: [origo]

A japán Nikkei esésében a jen óvatos erősödése is szerepet játszhat, a fizetőeszköz a múlt heti 100-as szintről 98-ig ereszkedett vissza a dollárral szemben. Ennek oka között az is megbújhat, hogy az amerikai pénzügyminisztérium által félévente kiadott devizariportban az USA felhívta Japán figyelmét arra, hogy a versenyképesség növelése érdekében óvatosan bánjon a jen gyengítésével.

A pénteki több mint 60 dolláros aranyesés után ma reggel az ázsiai kereskedés során is tovább omlanak a nemesfémek, 1445 dollár körül is járt már az arany, míg az ezüst 24,6 dollárnál mozog. Előbbi 3,7, utóbbi 6,5 százalékot veszített az értékéből a pénteki záróárhoz képest. Az arany esetében nagyon fontos technikai szintek estek el, melyek számos stop megbízást is aktivizálhattak begyorsítva a nyersanyag esését.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Érkezik a Citigroup gyorsjelentése

Amerikában csúcsközelben várják a mai nyitást a főbb tőzsdemutatók, melyeknek nem sikerült jól a hétzárás. A részvényindexek a gyenge nyitás után nem találtak magukra, és végül négy napos nyerőszériát megszakítva a negatív tartományban zártak.

A rosszabb hangulat az európai piacokról ragadt át pénteken a tengerentúli parkettekre, ahol az S&P 500 végül 0,3 százalékos, a Nasdaq 0,2 százalékos mínuszt szedett össze, a Dow Jones pedig csütörtöki záróértékéig tornázta fel magát zárásra.

Forrás: [origo]

A jókedv kialakulását nem segíthették a kisebb csalódást okozó makroadatok sem, a kiskereskedelmi forgalom 0,4 százalékkal csökkent márciusban havi alapon a várt stagnálás helyett, míg a Michigani Egyetem fogyasztói hangulat indexének értéke 78,6 pontról kilenchavi mélypontjára, 72,3 pontra esett vissza. A főbb amerikai részvényindexek kisebb esésében vélhetően az is szerepet játszhatott, hogy a gyengébb adatokat látva a befektetők profitrealizálásba kezdtek a nagyobb menetelések után.

Az S&P 500 szektorai felemásan teljesítettek, a legnagyobb lemaradást a nyersanyagkapcsolt vállalkozások papírjai mutatták, melyeket leginkább a ConocoPhillips 1,3 százalékos, valamint az EOG Resources 3,2 százalékos esése húzott lejjebb.

Forrás: [origo]

Ma érdemes lesz figyelni a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex áprilisi előzetes alakulásának közzétételére, mely megmozgathatja majd a piacokat. Ezen kívül többek között a Citigroup is közzéteszi gyorsjelentését. A 14 órakor érkező gyorsjelentés esetében a Bloomberg által megkérdezett elemzők 20,16 milliárd dolláros bevételt és 1,168 dolláros EPS-t jósolnak.