Kéthavi csúcspont közelében jár a forint

Vágólapra másolva!
Hiába borzolták a kedélyeket a ma reggel megjelenő kínai makrogazdasági adatok, a forint 294 alatt mozog, szinte egész nap töretlenül erősödött az euróval szemben. A forint árfolyama közel kéthavi csúcspontra ugrott.
Vágólapra másolva!

Egész nap folytatta a forint az elmúlt hetekben látott kíváló szereplését. Az EURHUF árfolyam legutóbb február második felében járt ennyire alacsony szinten, és egyre közelebb jár a 290-es lélektani határhoz.

A forint annak ellenére van jó formában, hogy a nemzetközi piacokon nem a legjobb a hangulat, egész nap mínuszokat lehetett látni a gyenge reggeli kínai makroadatok miatt.

EURHUF napi grafikon

Forrás: [origo]

Az euró-forint árfolyam járt ma 293 alatt is, igaz a leszúrásra éjjel került sor, amikor nagyon illikvid volt a forint piaca. Mindenesetre a reggeli 296,5-es szintrről egészen 294 alá csúszott be az EURHUF.

Ma volt Gerhardt Ferenc parlamenti meghallgatása, mivel őt jelölték a távozó Király Júlia helyére az MNB alelnöki pozíciójába. Az új alelnök a beszédében azt hangsúlyozta, hogy a jegybank továbbra is óvatos és konzervatív politikát folytat majd, figyelembe véve az inflációt és a növekedést is. Ugyan a meghallgatás alatt nem igazán reagált a forint, mindenesetre megnyugtatónak tűnhet a piaci szereplők számára a mai megnyilvánulás.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

A régiós devizák euróval szembeni idei "versenyében" a forint kezdi behozni a második legerősebb zlotyt. A magyar fizetőeszköz az év eleji értékéhez képest már csak nagyjából 1 százalékkal gyengébb.

A forint főként az MNB két héttel korábbi bejelentései után kezdett erősödni, amikor bejelentette a Matolcsy György által vezetett intézmény a gazdaságélénkítő programját. Továbbá a magyar állampapírok iránti keresletet (és ez által részben a forint iránti keresletet) növelheti az is, hogy a Bank of Japan masszív pénznyomtatásba kezd, mely a japán alapkezelőket külföldi befektetésekre ösztönözheti. Ebben az esetben pedig az eurózóna, illetve a magyar kötvények is profitálhatnak a megnövekvő keresletből.

Forrás: [origo]