Az MNB új alelnöke is beolvasztaná a jegybankba a pénzügyi felügyeletet

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnökjelöltje (b) meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén, Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Érdemes lenne egy kézbe vonni a bankok egyedi és a bankrendszer egészére kiterjedő felügyeleti feladatokat, összevonni a jegybankot a pénzügyi felügyelettel - állt ki az egyesítés mellett az MNB hamarosan hivatalba lépő új alelnöke gazdasági bizottsági meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank stábja elkezdte annak a javaslatnak a kidolgozását, amely az MNB és a pénzügyi felügyelet összevonásáról szól - derült ki a jegybank új alelnökének jelölt Gerhardt Ferencnek a meghallgatásán a parlament gazdasági bizottságában. A készülő összevonásról elsőként az [origo] számolt be.

A jelölt - akit két éve a jegybank monetáris tanácsába választott be a kormányoldal - személyes véleményeként elmondta, hogy szerencsésebb egy szervezetben egyesíteni a bankok mikroprudenciális (egy-egy bank nem vállal-e túl nagy kockázatot, biztonságosan működik-e) és a bankrendszer makroprudenciális (az egész pénzügyi rendszer, a hitelintézetek összessége stabil-e, biztonságosan működik-e) felügyeletét. Előbbi most a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél van, utóbbi a jegybanknál.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Gerhardt Ferenc és Rogánt Antal

Bár az összevonás nem megy máról holnapra, a világ ebbe az irányba halad - fogalmazott Gerhardt. Az EU-ban most öt országban van egy kézben a két felügyeleti terület, de a klub új taggal bővülhet, mert Nagy-Britanniában is erről gondolkodik a kormányzat és a pénzügyi vezetés, jelezte az MNB alelnökjelöltje.

Gerhardt a kevés konkrétumot tartalmazó beszédében elmondta, hogy a szakma szabályai szerint a jegybank óvatos, konzervatív lépéseket fog tenni a monetáris politikai döntései során. Ezekkel igyekszik majd beindítani a hitelezést és ezáltal segíteni a növekedést. Úgy fogalmazott, hogy a magyar pénzintézeti rendszert fel kell ébreszteni tetszhalott állapotából, és be kell indítani a hitelezést.

Gerhardt kinevezését a papírformának megfelelően a bizottság kormánypárti többsége támogatta.