Átalakítanák a babakötvényt

Vágólapra másolva!
Az IMF-el nem szűnt meg a kapcsolat, csal elvékonyodott a szál, az államadósságot sikerült csökkenteni - állította Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ÁKK-ban.
Vágólapra másolva!

Átalakítanák a babakötvény konstrukciót - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az [origo] kérdésére az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK) tett látogatása után tartott sajtótájékoztatón.

Részletekbe nem akart menni, mert még a minisztériumi előkészítés zajlik, de annyit elmondott, hogy növelni szeretnék a hosszú távú lakossági megtakarítások arányát, és ezeket a forrásokat az állampapírok felé terelnék. Varga Mihály szerint erre a babakötvény-konstrukció alkalmas lehet.

A háttérintézményeit végiglátogató miniszter az [origo] kérdésére azt mondta, a kormány nem tervez "különösebb korrekciót" az adósságpályán, a nyilvánosságra hozandó konvergenciaprogramban sem. Szerinte a magyar adósságszabály alapján minden évben csökkenteni kell az adósságrátát, ennek idén is meg akarnak felelni.

Varga Mihály azt mondta, eredményes esztendőket tudnak maguk mögött az államadósság-csökkentést tekintve. "Meg tudtuk állítani az adósság növekedését, az államadósság mértéke 83 százalékról 79,2 százalékra csökkent három év alatt" - mondta hozzátéve, hogy "ma olcsóbban lehet a magyar államot finanszírozni, mint korábban".

Nincsenek hivatalos tárgyalások az IMF-fel - mondta Varga Mihály. Ez a szál elvékonyodott, de nem szakadt el - utalt Orbán Viktor szavaira, aki korábban azt mondta, elvékonyodott a kapcsolat az IMF-fel.

A miniszter arról is beszélt, hogy múlt csütörtökön találkozott a német pénzügyminiszterrel, ahol az offshore-vagyonokról is szót ejtettek. A németek a vagyonok feltárása után az adatokat nyilvánosságra hoznák, Varga azt mondta a magyar kormány is szeretné tudni, hogy Magyarországról milyen pénzmozgás volt adóeltitkolási céllal, és tervezik ezen adatok nyilvánosságra hozatalát.