Vagyonok úsznak el az arany zuhanásán

d
Vágólapra másolva!
Zuhan az arany árfolyama, az elmúlt két napban már 10 százalékot veszített értékéből a nemesfém. Ez már közel sem egy holmi kis korrekció, hiszen ennyi idő alatt ekkora esést az elmúlt harminc évben nem szenvedett még el az árfolyam. Valami nagyon megváltozott az arany körül, ami a nemesfém speciális helyzete miatt csak újabb veszélyeket szülhet: minél többen kérdőjelezik meg ugyanis a biztonságos menedék funkciót, az ár annál mélyebbre eshet, tovább növelve a szkeptikusok számát. Egy ördögi kör, ahogy az elmúlt évek gigantikus árrobbanása is az volt. A tanulság csak annyi, hogy ha már a sarki fűszeres is aranyban utazik, inkább maradjunk távol a kínált portékától.
Vágólapra másolva!

Ijesztő zuhanásokon megy keresztül nap, mint nap az arany árfolyama. A pénteki 5 százalék feletti lejtmenetet ma egy hasonló mértékű követte a sorban, és ki tudja hol lesz még a vége. Az ármozgásokat látva érezzük, hogy több ez puszta korrekciónál, hiszen az elmúlt közel húsz évben csak kétszer fordult elő, hogy napi szinten a mostaninál nagyobb esés bontakozott ki.

A két nap alatti 10 százalék feletti zuhanásra pedig az elmúlt harminc évben nem volt még példa. A csökkenést számos okkal magyarázhatjuk: egyre többen számítanak az amerikai jegybank eszközvásárlásainak közelgő végére, a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aggodalmak elültek, nincsenek inflációs félelmek, Ciprus 10 tonnányi aranytartalékának eladásával próbálhat majd pénzhez jutni, eközben Kínában megdrágítanák az aranyár mozgásából profitálni szándékozó spekulatív pozíciók tartását.

Bár nem célunk riadalmat kelteni, de a folyamatok meglehetősen veszélyesek lehetnek. Egyelőre ugyanis úgy tűnik, hogy a gyorsabban reagáló, nagyobb halak (például a hedge fundok) szálltak ki a nemesfémből, az elmúlt években az arany piacára egyre nagyobb tömegben beugratott lakosság pedig még valószínűleg - remegve - ül a megvásárolt tömbökön. Ők úgy tudják (hiszen úgy adták el nekik), hogy az arany "a biztonságos menedék", ahol vagyonuk megőrzése biztosítottabb, holmi banki betéteknél. Hát sajnos nem az, és ezt most a saját bőrén keresztül meg is tapasztalhatja mindenki.

Az arany árának alakulása (dollár/uncia)

A kibontakozó folymatok veszélye abban rejlik, hogy az arany piacán különösen fontosak az árfolyam jövőbeli alakulására vonatkozó befektetői várakozások. Ez pusztán azért van így, mert az arany piacán a fizikai felhasználás (úgymint ékszerkészítés, vagy ipar) felőli kereslet pusztán az összes igény felét teszi ki. A többit, a befektetési jellegű kereslet adja, ami az árfolyam 2005-től tapasztalt hihetetlen áremelkedésében nagy szerepet játszott.

Hol az inflációs félelmek, hol a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megingása, hol az eurózóna adósságválsága, hol pedig pusztán a kockázatkerülés terelte a befektetők egyre nagyobb tömegét az arany piacára. Mivel az árfolyam töretlenül emelkedett, egyre többen felszálltak a robogó vonatra, hiszen elhitték, hogy újabb magasságok következhetnek a nemesfém piacán.

A 2012-es csúcsszintek eléréséig az újonnan beszállók méretes lufit fújtak, és amikor már az aluljárók is hemzsegtek a fizikai arany vásárlására buzdító szórólapoktól, érezhettük, hogy közel lehet a mánia vége. Aki akarta, már elfoglalta a helyét a robogó vonaton, újabb felszállóból pedig egyre kevesebb akadt. Nem is igen tudott tovább emelkedni az arany árfolyama, majd a gyorsan reagáló - jellemzően profi - befektetők eladásaival elkezdődött, amire már számítani lehetett.

Két éve nem látott mélységekbe süllyedt az árfolyam, és mivel már ismerjük az arany piacát mozgató legfontosabb erőket, látjuk ennek a veszélyeit is. Ugyanaz történhet, mint az elmúlt években, csak most sajnos nem hegymenetben. Amennyiben ugyanis a lakossági szereplők közül is egyre többen kezdik majd megkérdőjelezni az arany biztonságosságába vetett hitüket, úgy az árfolyam még mélyebbre kerülhet, gondolkodóba ejtve ezzel újabb piaci szereplőket. Rossz esetben ez egy ördögi kört gerjeszthet a nemesfém piacán, ahogy azt az 1980-as csúcsra futást követően is egyszer már megtapasztalhatták a befektetők. Hatszorozódott az árfolyam, majd pár év alatt lefeleződött, és egészen a 2000-es évek közepéig nem is tért magához.

Jobb esetben a történelem nem ismétli önmagát, és ezúttal megúszunk egy hasonlóan mély és elhúzódó depressziót az arany piacán. Majd meglátjuk, mindenesetre nem árt az óvatosság.

Az arany, és több más tőzsdei termék árfolyamának napon belüli változását folyamatosan nyomon követhetik az Investor.hu Kereskedés aloldalán.