Felvásárlási háború előtt az amerikai telekomszektor

Vágólapra másolva!
Újabb kérője akadt az Egyesült Államok harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójának, a kábelszolgáltatásokban utazó Dish Network mintegy 25,5 milliárd dolláros ajánlatot tett a cégre. Az összeg egyaránt 13 százalékos prémiumot takar a pénteki záróárhoz, illetve a japán Softbank ajánlatához képest. A befektetők olyannyira megörültek az újabb vevőjelöltnek, hogy az árfolyam egészen 7,2 dollárig szaladt, szemben a friss 7 dolláros részvényenkénti ajánlattal.
Vágólapra másolva!

A japán Softbank utána a Dish Network kábelszolgáltató is bejelentkezett az USA harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójáért, a Sprint Nextelért. A Charlie Ergen tulajdonában álló Dish mintegy 25,5 milliárd dollárt adna célpontjáért a vállalat közleménye szerint, ami egy részvényre vetítve 7 dollárnak felel meg.

A harmadik legnagyobb japán mobilszolgáltató, a Softbank még októberben jelezte be, hogy 20,1 milliárd dollár fejében 70 százalékos részesedést szerezne a Sprint Nextelben. Az ázsiai telekommunikációs cég terve, hogy Amerikában ellensúlyozza a szűkülő japán piac okozta kellemetlenségeket. A felvásárlási árat a japán cég befektetői ősszel még igen drágának vélték, amit jól mutatott az árfolyam nagyobb esése a hír kipattanásakor.

A Dish 7 dolláros ajánlata 4,76 dollárnyi készpénzt takar részvényenként, ami a Softbank korábbi 4,03 dolláros ajánlatát 18 százalékkal haladja meg. Ezen kívül a jelenlegi részvényesek 32 százalékot tulajdonolnának az összeolvadás után létrejövő cégből, míg a japán cég ajánlatának elfogadása esetén "csak" 30 százalék lenne a tulajdonosoké a Sprint Nextelben. Mindkét tényezőt figyelembe véve a Dish Network ajánlata 13 százalékkal haladja meg a Softbankét.

Charlie Ergen, a Dish elnökének elmondása szerint a Sprint részvényesei számára kedvezőbb választási lehetőségnek bizonyul a Dish ajánlatának elfogadása, ugyanis egyrészt magasabb összeget kapnak - készpénzben - részvényeikért, másrészt nagyobb befolyással bírhatnak majd az egyesüléssel létrejövő vállalatban, továbbá nagyobb szinergiahatás érhető el a Dish és a Sprint összeolvadásával, mint a Softbank esetében. Az ügylet révén mintegy 11 milliárd dolláros költségmegtakarítás érhető el.

Forrás: [origo]

A Sprint Nextel részvényesei pozitívan fogadták az új vevőjelölt színre lépését, telekompapír a nyitás előtti kereskedésben közel 1 dollárt ugrott a 6,22 dolláros pénteki záróárhoz képest, ami 15 százalékos plusznak felel meg, sőt, nyitás után ez tovább nőtt. A Dish részvénye eközben 1,4 százalékos mínuszban található, míg a japán Softbank Frankfurtban 2,6 százalékos csökkenést mutat.

A Sprint Nextel árfolyama

Forrás: [origo]

A Dish Network árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A Softbank árfolyama (Tokió)

Forrás: [origo]