A tél lett a H&M legnagyobb ellensége

Vágólapra másolva!
Három és fél éve nem volt ilyen gyenge hónapja a svéd Hennes & Mauritz-nek, az egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 12 százalékot esett vissza. A menedzsment és az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy ennek oka főleg a rendkívül hosszú tél, ami a tavaszi kollekcióból származó eladásokra komoly negatív hatást gyakorolt.
Vágólapra másolva!

Pocsék értékesítési adatokkal jött ki a Hennes & Mauritz (H&M) ruházati kiskereskedő cég, a márciusi árbevétel 4 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, melyre közel három és fél éve nem volt példa. Ha a teljesítményt a legalább egy éve nyitva lévő üzletek esetén vizsgáljuk, akkor még gyengébb, 12 százalékos visszaesést tapasztalható a negyedéves eredményeivel sem túlzottan büszkélkedő vállalatnál. Mivel a cég idén is közel 350 új üzletet tervez nyitni világszerte, így a tisztított adatsor jóval pontosabban jelzi a H&M termékei iránti kereslet alakulását.

Forrás: [origo]

Az értékesítés még az SME Direkt felmérését is jelentősen alulmúlja, akik márciusban 2 százalékos visszaesést prognosztizáltak. Mentségére szolgáljon a ruházati cégnek, hogy az Európában elhúzódó tél jelentősen visszafogta az eladásokat, a hagyományos tavaszi kollekcióból származó bevételek realizálására vélhetően április-május hónapban kerülhet sor. Tovább árnyalja a képet, hogy az elmúlt években is nagy ingadozásokat mutatott a márciusi eladások változása, főleg az időjárási viszonyok tükrében.

Ettől függetlenül az adat rendkívül negatív képest fest a vállalat márciusi teljesítményéről, továbbá Soeren Loentoft Hansen, a Sydbank elemzője szerint közel sem biztos, hogy a tavaszi kollekció bevételei pótolják a márciusban nem realizált bevételeket, főleg a rövidebb értékesítési idő okozta kockázat miatt. A H&M is vélhetően felmérte ezeket a kockázatokat, amikor nyári kollekciójának arcaként Beyoncét választotta, ami vélhetően nem csak a befektetők arcára csal mosolyt, hanem az árbevétel alakulását is kedvezően befolyásolja.

A Hennes &Mauritz árfolyama (Stockholm)

Forrás: [origo]