Rogán: Lesz még rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Szeptemberben vizsgálja meg a Fidesz képviselőcsoportja, hogyan tudná a kormány tovább csökkenteni a villamos energia árát és a fűtési költségeket - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A szemét-, csatorna- és kéményseprési díj már nyár elejétől csökkenhet.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció szeptember eleji kihelyezett frakcióülésén fogja meghallgatni a kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon beállta előtt tudják-e még tovább mérsékelni a villamos energia árát, illetve a fűtési költségeket - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az M1 A Lényeg című műsorában vasárnap este.

Rogán Antal elmondása szerint a villamos energia és a gáz területén volt olyan versenyszolgáltató, amely infrastruktúra nélkül, saját beszerzett alapanyag nélkül ugyanazt szolgáltatta, mint a jelenlegi szolgáltatók, és így 8-10 százalékot tudott adni kedvezményként ügyfeleinek. Véleménye szerint ennél többet is meg lehet lépni. Megjegyezte, hogy a villamosenergia-cégek jelentős része a különadó ellenére elég jelentős nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Emlékeztetett arra, hogy június 1-jétől szeretnék kiterjeszteni a rezsicsökkentést a vízközművek, a szemétszállítás díjaira, a csatornadíjakra, és foglakoznak azzal, hogy radikális mértékben csökkentsék a kéményseprési díjat is. Ez ügyben több forgatókönyv is van, de 10 százalékot meghaladó csökkentésben gondolkodnak - mondta.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy ingyenessé teszik, úgy válaszolt, hogy ez sincs kizárva. Közölte, sokak körében komoly felháborodást okozott a kéményseprési díjak változása, és "úgy látom, hogy a magyar családoknál is". Mint mondta, tud olyan kistelepülésről, ahol 1800 forintról 4500 forintra nőtt a kéményseprési díj. Véleménye szerint a kéményseprési munka lényegét illetően nem következett be ilyen mértékű változás, annyival több munka nincs vele, hogy 1800 forint helyett 4500 forintba kerüljön.

Lehet azt mondani, hogy ez nem túl sok Budapesten egy társasház költségvetésén belül, de a vidéki emberek számára ez nagyon sok pénzt jelent - fogalmazott. Azt is mondta, hogy az alacsony infláció jó a szegényeknek, hiszen ők tudják a legkevésbé kikerülni az árak változását.

Kifejtette: az idén a várható infláció mértéke 2,2 százalék lesz, addig az erre az évre tervezett minimális nyugdíjemelkedés 5,2 százalék, vagyis akár 3 százalékot is elérheti a nyugdíjak értékének a növekedése. Emellett a bérek vásárlóértékének növekedésével is számolni kell, a minimálbér reálértéke például több mint 3 százalékkal javul 2013-ban. Ez vásárlóerő-növekedést jelent, amely pozitív hatással lehet a gazdasági növekedésre is - tette hozzá.

Nem véletlen, hogy ezeknek az adatoknak a fényében az elmúlt napokban több olyan nyugat-európai elemzőintézet is felfelé módosította a várható magyar gazdasági növekedés mértékét - jegyezte meg.

A nyugdíjrendszer kapcsán Rogán Antal elmondta, ki kell dolgozni annak megoldását, hogy azokat se érje hátrány, akik korábban csak az állami nyugdíjrendszerbe fizettek, s nem voltak magán-nyugdíjpénztári tagok.