Ciprus állampolgársággal vigasztalná a nagybefektetőket

Vágólapra másolva!
Ciprusi állampolgársággal kompenzálná a gazdasági válságba sodródott szigetország azokat a külföldi befektetőket, akiknek 2013 március 15-e előtt bankbetétjeik voltak az országban és a bankbetétekre kivetett rendkívüli adó miatt 3 millió eurónál többet vesztettek .
Vágólapra másolva!

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök vasárnap bejelentette, hogy országa fel akarja kínálni az állampolgárságot mindazon külföldi befektetők számára, akik legalább 3 millió eurót vesztettek az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőprogramjának keretében a bankbetétekre kivetett rendkívüli adó miatt.

Lehetővé tesszük, hogy ciprusi állampolgárságot kérhessenek azok a külföldi befektetők, akiknek 2013 március 15-ét megelőzően bankbetétjeik voltak és veszteségeik elérik a 3 millió eurót - jelentette ki az államfő az orosz befektetésekről rendezett limassoli konferencia megnyitóján.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a minisztertanács az elkövetkező napokban több rendeletet is megvitat, ezek egyike a 3 milliós veszteségért cserébe fájdalomdíjként felajánlott állampolgárság. Egy másik pedig azt fogja lehetővé tenni, hogy az eddigi 15 millió euró helyett már 3 millió euró befektetésével is megszerezhető legyen a földközi-tengeri szigetország állampolgársága.

Azok külföldi befektetők, akik a korábbi 15 millió eurós feltétel alapján már igényelték az állampolgárságot, a befektetésük esetében feloldják a zárlatot, amely így hozzáférhető lesz.